Ce a decis Trump în privința închisorii Guantanamo

Ce a decis Trump în privința închisorii Guantanamo

Donald Trump a semnat marţi un ordin pentru menținerea închisorii de la Guantanamo Bay, marcînd o ruptură netă cu tentativele repetate şi în final lipsite de succes ale predecesorului său, Barack Obama, de a închide controversatul penitenciar unde au fost aduși și torturați, după atentatele de la 11 septembrie 2001, suspecții teroriști prinși de americani.

„Teroriştii care pun bombe în spitale civile sînt malefici. Cînd este posibil nu avem de ales decît să-i anihilăm. Cînd este nevoie, trebuie să putem să îi închidem şi să-i interogăm. Dar trebuie să fie clar, teroriştii nu sînt doar criminali, ci sînt luptători inamici nelegiuiţi. Şi cînd sînt capturaţi peste ocean trebuie trataţi drept ceea ce sînt, terorişti. În trecut am eliberat sute şi sute de terorişti periculoşi doar pentru a-i întîlni din nou pe cîmpul de luptă, inclusiv pe liderul ISIS al-Baghdadi, pe care l-am capturat, pe care l-am avut în mîinile noastre, pe care l-am eliberat.

Aşa că astăzi îmi mai îndeplinesc o promisiune. Tocmai am semnat, chiar înainte să intru pe această uşă, un ordin către secretarul (Apărării - n.r.) Mattis... care face o treabă foarte bună, mulţumesc!... Să reexamineze politica noastră de detenţie şi să menţină deschise facilităţile de detenţie din Golful Guantanamo. Cer Congresului ca în lupta împotriva ISIS şi al-Qaida să continuăm să avem toată puterea necesară pentru a închide teroriştii oriunde îi prindem, oriunde îi găsim. Şi mulţi vor fi la Guantanamo Bay", a punctat președintele în primul său discurs despre Starea Uniunii.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load