TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Catedrală de aceeași vîrstă cu Notre-Dame din Paris, tot mai vizitată de turiști

Catedrală de aceeași vîrstă cu Notre-Dame din Paris, tot mai vizitată de turiști

Numărul de vizitatori ai Catedralei Notre-Dame din orașul Mantes-la-Joli din regiunea capitalei Franței a crescut după incendiul care a distrus parțial catedrala Notre-Dame din Paris, a declarat pentru RIA Novosti un voluntar care lucrează în catedrală, Chantal.

"Acum, după incendiul din catedrala Notre-Dame, avem mai mulți vizitatori. Catedrala noastră este de aceeași vîrstă și, putem spune, chiar sora Notre-Dame: construcția sa a început din secolul al XII-lea", a povestit ghidul.


Potrivit ei, "vin turiști din Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelandă – ei nu au o asemenea frumusețe, de asemenea, vin și mulți englezi".

"Dar printre oaspeții noștri sînt și mulți locuitori ai capitalei. În Paris există oameni care trăiesc, poate chiar în apropierea catedralei, dar nu au fost niciodată înăuntru, motivul fiind lipsa curiozității, lipsa interesului față de istorie. Acum vin la noi, privesc frumusețea noastră: acoperișul unic, vitraliile salvate de la război, la organul la care vin să cînte interpreți din întreaga lume", a subliniat ea.

Chantal a menționat că catedrala Notre-Dame din Mantes-la-Joly necesită, de asemenea, investiții financiare regulate pentru a continua să deservească vizitatorii: trebuie înlocuite întăririle clopotelor, restaurați pereții și menținută funcționarea orgilor.

Catedrala Notre Dame din Mantes-la-Jolie este considerată "sora mai mică" a catedralei Notre-Dame de Paris parțial arsă pe 15 aprilie. Potrivit pompierilor, structura Notre-Dame și a principalelor opere de artă, precum și relicvele păstrate în catedrală, au supraviețuit. Incidentul ar putea avea legătură cu lucrările de restaurare.

Președintele francez, Emmanuel Macron și-a anunțat intenția de a restabili catedrala în cinci ani. Organizațiile internaționale și companiile mari și-au oferit ajutorul pentru restaurarea catedralei și strîngerea de fonduri pentru aceasta.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load