COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Capitala Lituaniei se va transforma într-o mare cafenea în aer liber

Capitala Lituaniei se va transforma într-o mare cafenea în aer liber

Vilnius, capitala Lituaniei, a anunțat planuri să transforme orașul într-o mare cafenea în aer liber, oferind o bună bucată din spațiul public barurilor și restaurantelor afectate de pandemie.

Localurile își vor putea așeza mesele afară și astfel vor putea respecta regulile de distanțare fizică, potrivit The Guardian.

Statul Baltic, care a înregistrat 1.344 de cazuri de coronavirus și 44 de decese, a permis cafenelelor și restaurantelor care dispun de locuri afară, frizeriilor și aproape tuturor magazinelor să înceapă redeschiderea în această săptămînă, ca parte a unei ieșiri plănuite din starea de urgență, transmite digi24.ro.


Însă ministrul Sănătății a impus reguli stricte de distanțare fizică și măsuri de siguranță. Magazinele trebuie să limiteze numărul de clienți la un moment dat, măștile vor rămîne obligatorii în toate spațiile publice, iar mesele cafenelelor și restaurantelor vor trebui plasate la cel puțin doi metri una de cealaltă.

Acest lucru reprezintă o problemă pentru mulți proprietari de restaurante din partea veche a orașului, Senamiestis, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, ale cărui străzi înguste vor face aproape imposibilă așezarea a mai mult de cîteva mese afară.

Primarul orașului a venit cu o propunere.

“Cafenelele din apropierea piețelor și străzilor vor putea să-și așeze afară mesele, fără costuri suplimentare în acest sezon și astfel să-și deruleze activitățile în timpul carantinei”, a afirmat Remigijus Šimašius.

Siguranța publicului a rămas prioritatea orașului, potrivit edilului, însă măsura ar trebui să ajute cafenelele să “deschidă, funcționeze, să-și păstreze locurile de muncă și să păstreze Vilnius în viață”.

18 dintre spațiile publice ale orașului, inclusiv Piața Catedralei din centru, au fost deschise pentru cafenelele și restaurantele aflate în exterior, spune primăria, iar altele se vor alătura pe măsură ce vara avansează. Mișcarea a fost binevenită de către proprietari, dintre care 160 au acceptat oferta.

“A venit exact la timp”, a declarat Evalda Šiškauskienė, parte a Asociației Lituaniene pentru Hoteluri și Restaurante, spunînd că măsura ar putea ajuta membrii “să acomodeze mai mulți vizitatori și să readucă la viață străzile orașului, fără a încălca prevederile de siguranță”.

De asemenea, autoritățile din Vilnius au oferit angajaților din sectorul sanitar vouchere pentru restaurante, în valoare totală de 400.000 de euro, ca semn de apreciere pentru munca depusă și ca un stimulent binevenit pentru cafenelele orașului.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load