Borisov acuză Vestul că inventează motive pentru a nu accepta Bulgaria în Schengen

Borisov acuză Vestul că inventează motive pentru a nu accepta Bulgaria în Schengen

Premierul bulgar Boiko Borisov i-a acuzat pe liderii occidentali că inventează pretexte pentru a menţine Bulgaria în afara Spaţiului Schengen.


”Este o mare nedreptate aici. Frontiera cel mai bine păzită este aici, miliarde sînt investite în gardul de protecţie, iar în practică efectul este foarte mic. Nu este drept să gîndeşti motive care nu sînt reale doar pentru a lăsa Bulgaria în afara zonei Schengen”, a declarat Borisov, cu prilejul unei conferinţe organizate joi la Bruxelles de Fundaţia Hanns Seidel, pe tema Balcanilor, migraţiei şi securităţii regionale, relatează Agerpres citînd Novinite.


”Bulgaria plăteşte pentru acţiunile marilor jucători pe scena mondială (...) UE plăteşte pentru ceea ce SUA, Rusia, China şi Turcia, ghidate de interesele lor geopolitice, au provocat în Siria, Libia şi Afganistan”, a afirmat el.


”Adevărul este că războaiele purtate au cauzat pagube enorme. Diplomaţia noastră externă a eşuat: milioane de victime, ţări devastate”, a mai spus premierul bulgar.


”Nu este o întîmplare faptul că Bulgaria este liderul informal al Balcanilor, aşa încît putem modela situaţia din jurul regiunii. Balcanii sînt Europa, nu o curte din spate”, a subliniat Borisov, a cărui ţară a preluat la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.


El a susţinut necesitatea oferirii unei perspective europene tuturor statelor din Balcanii de Vest. ”Nu putem lăsa Kosovo sau Muntenegru sau pe oricine într-o ″gaură neagră″⁣, a arătat Borisov, avertizînd că, ”în acest caz, nu vom avea stabilitate în Balcani”.


”Acordul cu Turcia trebuie continuat neapărat”, a mai spus premierul bulgar, recunoscînd că ”e posibil să nu ne placă multe lucruri în Turcia, dar nu putem face faţă migranţilor fără ea.”


Boiko Borisov: Tocmai ajungem la o înţelegere cu oficialii romîni, iar ei cîteva luni mai tîrziu ajung la arest, unul cîte unul


Premierul bulgar Boiko Borisov a ironizat în urmă cu cîteva zile “modelul romanesc” care, în opinia sa, “ar trebui în sfîrşit să înceapă să funcţioneze”, afirmînd că, atunci cînd se ajunge la o înţelegere cu oficialii romani, aceştia ajung în “cîtăva luni la arest, unul cîte unul”.


“Mi-aş dori mult să înceapă să meargă al treilea pod peste Dunăre, dar trebuie în sfîrşit să înceapă să funcţioneze modelul romanesc”, a glumit Borisov, în legătură cu schimbarea deasă a guvernelor din Romînia, scrie publicaţia bulgară capital.bg.


″În stilul lui tipic el a spus: ’Tocmai ajungem la o înţelegere, iar ei cîteva luni mai tîrziu ajung la arest, unul cîte unul, unul cîte unul”, arata sursa citată.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load