TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Bilanțul victimelor provocate de coronavirus a crescut

Bilanțul victimelor provocate de coronavirus a crescut

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat joi seară că epidemia provocată de corona-virusul din China reprezintă o urgență la nivel global.

Marea Britanie a ridicat gradul de alertă în Regat la nivelul “moderat”. Iar Uniunea Europeană a trimis o aeronavă în China pentru a-i prelua pe cetățenii europeni rămaşi izolaţi acolo.

Între timp, bilanțul s-a agravat. Oficial au murit 212 oameni și 8.900 de persoane sînt infectate. Cele mai multe dintre cazuri sînt în China, dar virusul a fost identificat în alte 20 de state.


Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat starea de urgentă la scurt timp după ce s-a întors dintr-o vizită în China, unde a mers pentru a vedea care sînt măsurile luate de responsabilii de acolo pentru a stopa răspîndirea virusului.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS: “Nu ştim ce probleme ar putea provoca acest virus dacă s-ar răspîndi într-o ţară cu un sistem de sănătate mai slab. Trebuie să acţionăm acum, ca să fim pregătiţi pentru această posibilitate.”

Companiile aeriene care și-au suspendat zborurile către China. Cînd vor fi reluate

Decizia luată presupune că autorităţile din toată lumea sînt încurajate să colaboreze pentru a reduce riscul de răspîndire a virusului.

Situaţia era deja tensionată înainte de acest anunţ. În Italia, 6.000 de pasageri au rămas blocaţi la bordul unei nave de croazieră care a acostat în apropiere de Roma.

Vincenzo Leone, Port of Civitavecchia Coast Guard Commander: “Situaţia e sub control, e un cordon de securitate pe ponton. Nimeni nu a coborît de pe navă, aşa cum au cerut autorităţile medicale după ce au primit informaţii că la bord este un cetăţean chinez cu febră.”

În cele din urmă s-a dovedit că era vorba despre o banală gripă de sezon.

Între timp, mai multe state europene colaborează pentru repatrierea cîtorva sute de cetăţeni izolaţi în China. O aeronavă a decolat de pe un aeroport militar portughez cu destinaţia Wuhan.

Avionul a făcut escală la Paris, de unde a preluat un echipaj medical. Misiunea este catalogată drept una umanitară.

În China, numărul bolnavilor şi al persoanelor decedate creşte de la o zi la alta. Cea mai dificilă situaţie rămîne în Wuhan. Aflate constant în pericol, cadrele medicale de la spitalele din oraş lucrează în condiţii de stres fără precedent.

Zhang Dingyu, director, Wuhan City Jinyintan Hospital: “Unele dintre asistente şi cîţiva medici au cedat din cauza stresului şi i-am înlocuit imediat cu personalul care era în aşteptare.”

În afara graniţelor Chinei, virusul se răspîndeşte în continuare, iar oamenii încearcă să-şi ia măsuri de precauţie. În multe state asiatice localnicii stau la cozi interminabile la farmacii pentru a cumpăra măşti sanitare, iar unele țări au suspendat cursele aeriene către China.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load