Benjamin Netanyahu ar putea fi învinuit în trei dosare de corupție

Benjamin Netanyahu ar putea fi învinuit în trei dosare de corupție

Procurorul general al Israelului a anunţat că vrea să-l pună sub acuzare pe şeful guvernului, Benjamin Netanyahu. Acesta este vizat în trei dosare de corupţie.


Benjamin Netanyahu susţine însă că este victima unei vînători de vrăjitoare. Anunţul procuraturii a fost făcut cu doar şase săptămîni înaintea alegerilor parlamentare, iar analiştii cred că ar putea influenţa rezultatul acestora.


Benjamin Netanyahu riscă să fie pus sub acuzare în trei dosare. În două dintre ele, este bănuit să s-a înţeles cu patroni din presă ca aceştia să publice ştiri favorabile despre el. În al treilea, Benjamin Netanyahu şi soţia sînt acuzaţi că au primit cadouri în valoare de 264 de mii de dolari de la doi afacerişti.

„Nu credeţi manipularea. Doresc să fiu premierul vostru pentru mulţi ani de acum încolo. Dar depinde doar de voi. Nu depinde de funcţionarii publici, nu depinde de studiourile de televiziune. Nu depinde de analişti şi de jurnalişti, depinde de voi”, a fost mesajul transmis publicului de premierul Benjamin Netanyahu.

Opinia publică este împărțită.

„Cred că este un punct final, Netanyahu ar trebui să spună la revedere şi să plece cît de repede poate înainte să aibă alte probleme de care nu ştie”, este părerea unui cetățean.

„Prefer să am în fruntea ţării pe cineva cu experienţă (n. red. Netanyahu), care să menţină Israelul într-o poziţie bună şi să lase acuzaţiile să fie judecate în tribunal”, spune un alt israelian.

Anunţul procurorului general ar putea să-i afecteze șansele lui Benjamin Netanyahu la un nou mandat, în condiţiile în care alegerile vor avea loc peste 6 săptămîni.

„Deoarece cursa este foarte strînsă, chiar şi o mişcare de cîteva procente în oricare direcţie poate face diferenţa între victoria pentru postul de premier a lui Netanyahu sau a principalului rival, Benny Gantz”, spune expertul Yohanan Plesner.

Netanyahu urmează să fie audiat după alegeri. Îl poate convinge atunci pe procurorul general să nu dea curs punerii sub acuzare.


 


 


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load