Băsescu, despre discuțiile avute cu Putin în perioada mandatului

Băsescu, despre discuțiile avute cu Putin în perioada mandatului

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a povestit ieri despre discuțiile pe care le-a avut în perioada mandatului cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.


Totodată, politicianul a sugerat că Rusia nu ar mai avea niciun interes strategic legat de teritoriul între Prut și Nistru.


„Am discutat foarte mult cu Putin, deși am avut numai o întîlnire bilaterală la Moscova. La toate întîlnirile multilaterale România era lîngă Rusia. Îl aveam vecin pe Putin ore în șir, și dimineață, și după-amiază. E un tip volubil, plăcut. Probabil o să faceți o grimasă de neîncredere, dar vă spun că Putin respectă Romînia”, a povestit Băsescu în cadrul unei emisiuni TV.


„Eu îl întrebam, de ce nu-ți iei materialul de război al armatei a 14-a din Transnistria? El îmi spunea: „Ai văzut că nu vor rusofonii de acolo, […] rusofonii din Transnistria nu vor să ne retragem materialul de război și o parte din trupe”, a adăugat politicianul.


„După ce au ocupat Crimeea, Transnistria și, implicit, Republica Moldova, nu mai reprezintă nimic din punct de vedere strategic. În Crimeea e un portavion mult mai avansat în inima Mării Negre decît biata Moldova și fîșia aia de pămînt din Transnistria. Armamentul și muniția pe care le are în Transnistria reprezintă fier vechi în raport cu ce au mobilizat în Crimeea în momentul de față”, a spus Băsescu.


„Este clar că, dacă mai au vreun obiectiv strategic, acesta este legat de gurile Dunării, deși, avînd Crimeea, nu mai este atît de important accesul pe gurile Dunării. Din acest motiv, Romînia trebuie să îndrăznească să începe discuțiile legate de reunificarea țării”, a conchis fostul președinte al României.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load