TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Barierele pe care Grecia vrea să le pună pe mare nu trebuie să blocheze accesul solicitanţilor de azil

Barierele pe care Grecia vrea să le pună pe mare nu trebuie să blocheze accesul solicitanţilor de azil

Orice barieră pe care Grecia intenţionează să o instaleze pe mare pentru a-i descuraja pe migranţi nu trebuie să blocheze accesul solicitanţilor de azil, a avertizat joi un purtător de cuvînt al Comisiei Europene, menţionînd totodată că executivul european nu a văzut încă propunerile Atenei în acest sens, informează dpa.

"Instalarea de bariere nu este în sine contrară legislaţiei europene", a spus purtătorul de cuvînt al Comisiei, Adalbert Jahnz, adăugînd totodată că "astfel de tipuri de bariere sau de obstacole fizice nu trebuie să facă accesul la azil o procedură imposibilă pentru cei care ar putea avea nevoie de el".

De asemenea, statele membre trebuie să respecte "principiul nereturnării", conform căruia solicitanţii de azil nu trebuie să fie trimişi înapoi într-o ţară unde ei s-ar putea afla în pericol de a fi persecutaţi, a subliniat Jahnz, potrivit căruia orice măsură trebuie să fie proporţională.

Comisia Europeană se va afla în contact cu Grecia pentru a obţine mai multe detalii cu privire la propunerea şi obiectivele acestei ţări, a mai spus purtătorul de cuvînt al executivului european.

Ministerul grec al apărării a publicat miercuri o cerere de oferte pentru instalarea unor sisteme de protecţie în Marea Egee, pentru limitarea migraţiei din Turcia în caz de urgenţă. Sistemele pot consta, conform documentului, în bariere plutitoare sau plase cu o lungime de 2,7 kilometri şi o înălţime de 1,1 metri, din care 50 cm sub nivelul mării, prevăzute cu lumini intermitente. Costul total este de 500.000 de euro.

Barierele urmează să fie instalate de forţele armate ale Greciei.

Ministerul Apărării şi armata asigură asistenţă Ministerului pentru Imigraţie şi Azil din 2015, cînd a început criza migraţiei. Anul trecut, Grecia a redevenit principala poartă de intrare în Europa pentru migranţi şi refugiaţi, iar guvernul se teme de continuarea imigraţiei şi în 2020.

După ce a introdus proceduri mai stricte pentru acordarea de azil în Grecia, autorităţile elene vor să accelereze repatrierea migranţilor care nu au nevoie de protecţie internaţională sau cărora li se resping cererile de azil.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load