COVID-19 în MOLDOVA

Balenele ucigașe atacă bărcile. Oamenii de știință sînt nedumeriți (VIDEO)

Balenele ucigașe atacă bărcile. Oamenii de știință sînt nedumeriți (VIDEO)

Pe coasta Spaniei și Portugaliei, navigatorii se confruntă cu un fenomen nemaiîntîlnit. Grupuri de balene ucigașe sau orci au început să facă ravagii, scrie playtech.ro.

În ultimele săptămîni, viața turiștilor de pe coasta Spaniei și Portugaliei a devenit semnificativ mai dificilă. Indiferent dacă navighează cu o barcă micuță sau un yacht de dimensiuni semnificative, foarte mulți dintre ei au fost atacați într-o manieră neobișnuit de agresivă. Atacurile au fost inițiate de balene ucigașe.

Oamenii de știință fac eforturi semnificative pentru a înțelege fenomenul. Dacă s-ar fi întîmplat o dată sau de două ori, le-ai fi putut trece la excepții sau coincidențe, dar supărarea orcilor a devenit foarte greu de ignorat sau contestat.


În ultimele două luni, din sudul pînă în nordul Spaniei, marinarii au lansat mai multe apeluri de urgență după ce ambarcațiunile lor au fost atacate. Două bărci și-au pierdut cîrma, cel puțin un membru al echipajului s-a ales cu vînătăi în urma impactului, iar alte cîteva bărci au suferit și ele serioase daune, relatează The Guardian.

Cel mai recent eveniment s-a produs vineri, în zona Coruna, pe coasta de nord. Halcyon Yachts se îndrepta spre Marea Britanie cînd o balenă ucigașă a decis să se izbească de ambarcațiune de cel puțin 15 ori. Călătoria a fost anulată, iar ambarcațiunea s-a întors în portul de plecare pentru reparații.

Mamifere extrem de inteligente, orcile sînt cea mai mare specie de delfini. Cercetătorii care studiază acest gen de mamifere din zona Strîmtorii Gibraltar spun că ele sînt curioase. Din acest motiv, este normal să fie atrase și să urmărească navele de-aproape, chiar să interacționeze cu cîrma.

În mod uzual însă, sînt cît se poate de pașnice. Manifestările de agresivitatea susținute pe termen lung sînt greu de deslușit. Cercetătorii sînt de părere că acest comportament este foarte atipic și îngrijorător. La prima vedere, ar putea fi o manifestare de stres derivat din faptul că specia se află în pericol de extincție.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load