Azi se împlinesc 33 de ani de la tragedia de la Cernobîl

Azi se împlinesc 33 de ani de la tragedia de la Cernobîl

Un oraş-fantomă, cu străzi sufocate de vegetaţie, case abandonate şi sîrmă ghimpată. Aşa arată Cernobîlul la 33 de ani de la dezastrul petrecut la centrala nucleară care a îngrozit o lume întreagă.

Catastrofa din 26 aprilie 1986 a distrus milioane de vieţi, iar din cauza cumplitelor radiaţii, în zonă încă se nasc copii cu grave malformaţii. Între timp, autorităţile ucrainene construiesc un nou sarcofag de beton pentru vestitul reactor 4 de la Cernobîl. 

Pe 26 aprilie sînt comemorate victimele unuia dintre cele mai tragice evenimente din istoria omenirii. Explozia la reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a pus în alertă nu numai autorităţile sovietice de la acea vreme, dar şi întreaga Europă.

Zona a fost evacuata pe o raza de 30 de kilometri, iar unii dintre oamenii care s-au luptat cu incendiul de la reactor au murit la puţin timp după ce au fost expuşi unui nivel de radiaţii de 13.000 de ori peste cel normal.

Urmările la scară largă ale dezastrului nu au fost observate pe moment, însă mutaţiile genetice şi explozia diverselor forme de cancer au dovedit că efectele radiaţiilor încă se fac simţite. Copiii care s-au născut între 1986-1994 au avut o dezvoltare fizică întîrziată şi valori mai scăzute ale coeficientului de inteligenţă.

Potrivit specialiştilor, explozia de la Cernobîl a generat radiaţii cît pentru 500 de bombe nucleare de mărimea celor de la Hiroshima şi Nagasaki. Statisticile arată că peste 60.000 de oameni au murit ca urmare a radiaţiilor, iar mai mult de două milioane au avut şi încă mai au de suferit.

Pentru a opri emisiile radioactive, zona activă a reactorului a fost acoperită cu un ,,sarcofag" de beton, care ecranează radiaţiile. 

Specialiştii spun că abia în anul 2525 emisiile radioactive vor ajunge la un nivel normal.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load