Avorturile ar putea să nu mai fie interzise în Irlanda

Avorturile ar putea să nu mai fie interzise în Irlanda

Guvernul Irlandei a anunţat, luni, că va organiza în luna mai un referendum pentru modificarea legislaţiei avorturilor, iar prim-ministrul irlandez Leo Varadkar a afirmat că va milita pentru schimbarea actualei legislaţii, informează BBC News Online.


Potrivit legislaţiei în vigoare, avorturile sînt interzise în Irlanda, cu excepţia cazurilor în care sarcina pune în pericol viaţa mamei.


Astfel, referendumul vizează consultarea cetăţenilor cu privire la un articol din constituţia Irlandei adoptat în 1983, care instituie dreptul la viaţă al persoanelor nenăscute.


Premierul Varadkar a declarat că susţine liberalizarea legislaţiei avorturilor, afirmînd că actualele prevederi nu sînt sigure pentru sănătatea cetăţenilor.


”Ştiu că este o decizie dificilă pentru irlandezi. Ştiu că este o problemă foarte personală şi privată pentru mulţi dintre noi”, a declarat prim-ministrul Irlandei.


Interzicerea avorturilor a fost prevăzută în constituţie abia în 1983, după organizarea unui referendum naţional. Astfel, constituţia irlandeză garantează dreptul la viaţă pentru embrion, ţinînd cont de "dreptul la viaţă al mamei".


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load