COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Avertisment de la OMS: Tinerii nu sînt de neînvins în lupta cu coronavirusul

Avertisment de la OMS: Tinerii nu sînt de neînvins în lupta cu coronavirusul

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că nu numai bătrînii și persoanele cu comorbidități sînt vulnerabile în fața noului coronavirus. Cazurile recent studiate arată că pot exista infecții severe la toate categoriile de vîrstă.

Maria Van Kerkhove, expert OMS: „Tinerii nu sînt invincibili. Acest virus care produce COVID-19 poate provoca infecții și o formă gravă a bolii la oameni din toate categoriile de vîrstă. Ceea ce ştim din datele culese din mai multe ţări, printre care China, Statele Unite, Italia, Iran, Coreea de Sud şi Japonia, este că acest virus poate provoca o boală ușoară, poate provoca o formă moderată - în cazul oamenilor care fac pneumonie, dar nu au nevoie de oxigenare suplimentară, dar poate provoca și boala severă, critică și care îi poate ucide pe unii oameni. În cazul copiilor, rapoartele pe care le-am primit din mai multe state arată că majoritatea copiilor care sînt infectați fac o formă ușoară a bolii. Avem, însă, şi rapoarte care descriu o infecţie severă și în rîndul copiilor”.

Alexandru Rafila: Un mesaj că trebuie să fim atenți


Este un mesaj din partea OMS că trebuie să fim atenți și să încercăm să evităm boala, indiferent de vîrstă, a comentat la Digi24 profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Romîne de Microbiologie. „Rămîn în continuare acele categorii vulnerabile (vîrstnicii și pacienții cu comorbidități - n.r.), în rîndul cărora mortalitatea poate să ajungă la 15, chiar 20 la sută, iar în rîndul celorlalte categorii este mult mai mică, dar asta nu înseamnă că nu există, iar lucrul acesta trebuie foarte bine înțeles”, subliniază Alexandru Rafila. „Mai mult, persoanele tinere pot transmite infecția către persoanele vulnerabile, deci avertismentul e perfect justificat, dar sigur că în continuare proporția mare de cazuri grave este în rîndul persoanelor vîrstnice sau al celor care au afecțiuni cronice. Deci, nu s-a schimbat nimic, este un avertisment că trebuie să luăm în serios această boală indiferent de vîrstă”, a punctat Rafila.

Un medicament contra Covid-19 ar putea fi disponibil în cîteva luni

Deocamdată nu sînt suficiente date pentru a putea spune în ce cazuri se face o formă mai ușoară a boli, dar probabil că depinde și de doza infectantă, adică de cît virus inhalezi, de starea sistemului imun, vîrstă. Cîteodată, unele persoane în vîrstă pot să aibă o reacție exagerată din punct de vedere imunologic, care nu este întotdeauna favorabilă și duce ea însăși la anumite leziuni, arată profesorul Rafila. Însă subliniază că sînt foarte puține lucruri cunoscute, totuși, dat fiind că este o boală despre care vorbim numai de două luni și jumătate.

„E foarte, foarte nou, apar tot timpul articole, informații, să nu credeți că lucrurile pe care acum le-am relatat noi o să rămînă așa, pentru că în momentul în care vom avea suficient de multe cazuri și suficient de multă experiență - clinică sau din punctul de vedere al unor investigații de laborator - atunci vom putea aprecia dacă într-adevăr ceea ce am spus acum rămîne valabil sau se schimbă”, spune prof. Alexandru Rafila.

Pe de altă parte, expertul își menține opinia că pînă la obținerea unui vaccin disponibil în cantități mari pe piață vor mai trece între 12 și 18 luni. Pînă atunci, o perspectivă mai optimistă ar fi mai degrabă depistarea unui tratament. În Statele Unite există deja o moleculă care se dovedește foarte eficientă. Este în fază avansată de testare clinică și Alexandru Rafila crede că în următoarele luni va fi disponibilă pe scară largă.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load