Austriecii vor putea să-i înjure pe politicieni

Austriecii vor putea să-i înjure pe politicieni

Orice persoană îi poate arăta degetul mijlociu şi îi poate spune „fuck” unui om politic, fie el şi vicecancelar, dacă acest lucru este argumentat, a decis joi Curtea de Apel din Viena, care a invocat libertatea de opinie, scrie Euronews.


Oamenii au dreptul să le arate degetul mijlociu sau să-i înjure pe politicieni atîta timp cît gestul lor este justificat, a decis justiția de la Viena.


Decizia de astăzi, care este definitivă, a venit după ce Heinz-Christian Strache, lider de extremă-dreapta şi vicecancelar, a atacat în instanță un grup de extremă-stînga pentru „insulte publice”.


Judecătorii au subliniat că „respingerea unui lider politic” poate fi „exprimată într-un mod provocator şi şocant” şi că acest lucru reprezintă „un element fundamental al libertăţii de opinie”.


Într-o înregistrare video difuzată pe reţelele de socializare şi realizată în timpul unei manifestaţii în octombrie, militanţi ai organizaţiei de extremă-stînga „Linkswende jetzt” (La stînga imediat, n.r.) au detaliat o serie de motive pentru care pot spune „Fuck Strache” şi îi pot arăta degetul mijlociu.


Grupul de extremă-stînga a salutat joi decizia, spunînd că este „o victorie pentru libertatea de opinie şi pentru libertatea presei”, şi a transmis că de acum orice discurs politic poate conţine această frază: „Îi pot spune ‘fuck’ lui Strache, pentru că...”


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load