COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Australia renaște după incendii (FOTO)

Australia renaște după incendii (FOTO)

Fotograful australian Murray Lowe a surprins în imagini primele plante care s-au regenerat în urma incendiilor ce au devastat continentul.

Incendiile fără precedent care au devastat Australia în ultima perioadă au ars peste 6,3 milioane de hectare, afectând zone uriaşe din mediul natural al ţării, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.

Începând cu luna septembrie, au murit milioane de animale, peste o jumătate de miliard la număr, dar şi nenumăraţi copaci şi alte forme de vegetaţie, a relatat BBC.


Există însă şi veşti îmbucurătoare, care arată că viaţa renaşte din cenuşă în unele zone arse recent. Fenomenul a fost surprins în imagini de fotograful local Murray Lowe, care investiga modul în care focul a afectat tufişurile din apropierea casei sale din Kulnura, de pe coasta centrală, New South Wales. El a descoperit ierburi verzi şi frunze de trandafir care au răsărit printre trunchiurile arse ale arborilor.

Trecând prin Kulnura, s-a oprit la marginea Parcului Naţional Dhurag, într-o comunitate restrânsă, care a supravieţuit în mare parte incendiului. „Cenuşa se ridica în aer la fiecare pas, în timp ce ne plimbam printre trunchiurile copacilor, într-o linişte înfricoşătoare pe care numai nişte focuri de această intensitate o pot lăsa în urmă”, a explicat Lowe. Descoperirea urmelor de viaţă vegetală „a fost semnul reînnoirii pe care o căutam. Am fost martorii renaşterii unei păduri din cele pentru care Australia este atât de cunoscută", a adăugat.

Fotografiile au fost distribuite de mii de ori pe reţelele de socializare, după ce Lowe, în vârstă de 71 de ani, le-a postat luni şi a oferit oamenilor de pretutindeni speranţa că efectul devastator al incendiilor nu este ireversibil.

Parcul naţional Dhurag, de 14.850 de hectare, care rămâne închis din cauza ameninţării incendiilor, găzduieşte mai multe specii găsite doar în sud-vestul Australiei.

Dr. Kimberley Simpson, expert în ecologie la Universitatea din Sheffield, a explicat că o astfel de recuperare naturală este ceva perfect normal, întrucât pământul protejează unele rădăcini şi muguri ai plantelor, din care acestea renasc ulterior. De fapt, condiţiile de creştere sunt optime după un incendiu pentru puieţii mici, din cauza luminii abundente şi a nutrienţilor eliberaţi din cenuşă. Dr. Simpson a explicat că este ceva „obişnuit să observăm o înverzire rapidă a solului după un incendiu”.

Regenerarea totală a vegetaţiei australiene va avea loc peste ani, iar unele specii vor avea nevoie de perioade de timp mai lungi pentru a se dezvolta.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load