Au loc alegeri prezidențiale în Lituania

Au loc alegeri prezidențiale în Lituania

Lituanienii au început să voteze duminică la urne pentru a-şi alege noul preşedinte, de la care aşteaptă să reducă decalajul dintre bogaţi şi săraci, care se accentuează în ţară, în pofida unei creşteri economice de invidiat.


Birourile de vot s-au deschis la ora locală 07:00 (04:00 GMT) şi se vor închide la ora 20:00 (17:00 GMT).


Nouă candidaţi se confruntă în primul tur pentru a o înlocui pe Dalia Grybauskaite, care îşi încheie al doilea mandat şi care i-ar putea succede lui Donald Tusk la preşedinţia Consiliului European.


Dar numai trei dintre ei au şanse reale de a ajunge în al doilea tur, prevăzut să aibă loc la 26 mai, în aceeaşi zi cu alegerile pentru Parlamentul European.


Cei trei favoriţi - între care unul în pole position, cursa anunţîndu-se strînsă - sînt premierul de centru-stînga Saulius Skvernelis, fostul ministru al finanţelor Ingrida Simonyte, susţinută de conservatori, şi economistul independent Gitanas Nauseda.


Toţi candidaţii sînt susţinători convinşi ai Uniunii Europene şi NATO, considerate ca o asigurare împotriva puternicului vecin rus.


În Lituania, preşedintele nu exercită putere politică de obicei, dar el este responsabil pentru politica externă şi participă la summit-urile UE.


El numeşte miniştrii, judecătorii şi şefii armatei şi băncii centrale, dar cel mai adesea el trebuie să obţină asentimentul premierului şi al parlamentului.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load