Au fost numiți cei mai mari furnizori de arme din lume

Au fost numiți cei mai mari furnizori de arme din lume

Statele Unite şi-au consolidat rolul de principal exportator de arme, furnizînd mai mult de o treime din armele vîndute la nivel mondial în ultimii cinci ani, relevă cel mai recent raport al Institutului de cercetări în domeniul păcii (SIPRI), dat publicităţii luni şi preluat de dpa, potrivit agerpres.


SIPRI, cu sediul la Stockholm, a calculat că, în intervalul 2014-2018, volumul global al vînzărilor de arme a crescut cu aproape 8% faţă de perioada 2009-2013.


Exporturile SUA, îndreptate spre cel puţin 98 de ţări, au constituit 36% din volumul mondial. O mare parte din aceste vînzări au reprezentat-o avioanele de luptă.


În perioada 2009-2013, exporturile americane au însemnat 30% din totalul la nivel mondial.


Arabia Saudită a constituit cea mai importantă piaţă de export pentru Statele Unite, cu 20% din total. De altfel, aproximativ jumătate din exporturile americane s-au îndreptat spre regiunea Orientului Mijlociu.


Conform raportului SIPRI, Rusia a fost al doilea exportator de armament, cu aproximativ o cincime din totalul la nivel mondial. Rusia a vîndut armament unui număr de 48 de ţări, dar exporturile sale s-au redus cu 17% comparativ cu perioada 2009-2013, din cauza scăderii importurilor Indiei şi Venezuelei. Peste jumătate din exporturile Rusiei au fost direcţionate către India, China şi Algeria.


Al treilea furnizor mondial de armament a fost Franţa, urmată de Germania şi de China.


Arabia Saudită a fost cel mai mare importator de armament, cu 12% din totalul mondial, principalii săi furnizori fiind SUA, Marea Britanie şi Franţa.


Cinci ţări – Arabia Saudită, India, Egipt, Australia şi Algeria – au importat în jur de o treime din armamentele vîndute la nivel mondial, mai relevă raportul institutului din Stockholm.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load