TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Au fost decernate premiile Nobel pentru Literatură. Cine sînt cîștigătorii

Au fost decernate premiile Nobel pentru Literatură. Cine sînt cîștigătorii

Scriitorii Olga Tokarczuk și Peter Handke au primit, joi, premiul Nobel pentru Literatură pentru anii 2018 - amînat pe fondul unui scandal sexual -, respectiv 2019, informează site-ul oficial al acestor distincţii prestigioase.


Scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk a primit premiul Nobel pentru literatură pentru 2018, "pentru imaginația narativă, care, cu pasiune enciclopedică, reprezintă încrucișarea unor limite ca formă de viață", potrivit Mediafax.


Scriitorul austriac Peter Handke a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2019, "pentru influenta creație, care, cu ingenuitate artistică a explorat periferia și specificitatea experienței umane".


Laureații premiilor Nobel pentru literatură pe 2018 și 2019 au fost anunțați împreună anul acesta, după ce Academia Suedeză a decis să nu acorde prestigiosul trofeu anul trecut, pe fondul scandalului sexual care a afectat instituția.


Mircea Cărtărescu ajunsese în partea superioară a listei candidaților puși în discuție pentru Premiul Nobel pentru Literatură arată Alex Shephard, jurnalistul platformei New Republic în analiza pe care o dedică distincțiilor anunțate joi de Academia Suedeză.


Academia suedeză a fost implicată într-un scandal sexual, care a izbucnit la sfîrșitul anului 2017 și a avut ca punct culminant decizia, anunțată pe 4 mai 2018, de a suspenda premiul Nobel pentru literatură de anul trecut. "Credem că este necesar să treacă un timp pentru a recîștiga încrederea publicului în academie, înainte ca următorul laureat să fie anunțat", a declarat la momentul respectiv Anders Olsson, secretar permanent al Academiei Suedeze. Acesta a mai spus că Academia suedeză a acționat astfel "din respect pentru precedenții și viitorii laureați ai premiilor pentru literatură, pentru Fundația Nobel și public în general".


Regulile Fundației Nobel stipulează că premiile pot fi amînate cu un an. De la înființarea premiului Nobel pentru literatură, în 1901, Academia suedeză a ales să nu îl acorde de șapte ori: în 1914, 1918, 1935, 1940 și între anii 1941-1943. În șase din cele șapte dăți, premiul a fost amînat cu un an, după ce comitetul Nobel a stabilit că nominalizările nu întruneau criteriile menționate în testamentul lui Alfred Nobel.


La începutul lunii octombrie 2018, Jean-Claude Arnault, un francez în vîrstă de 72 de ani care a provocat scandalul Nobel, a fost condamnat la doi ani de închisoare, pentru violarea unei femei.Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load