Asteroizii sînt mai greu de distrus decît credeau cercetătorii

Asteroizii sînt mai greu de distrus decît credeau cercetătorii

Cercetătorii vor să fim pregătiți în cazul în care un asteroid s-ar putea îndrepta către suprafața Pămîntului. Din acest motiv, au încercat să vadă cît de greu sînt cu adevărat de distrus.


Cercetătorii de la Johns Hopkins University au publicat un nou studiu în care arată că distrugerea unui asteroid ar putea fi mai dificilă decît se credea inițial.


În mod obișnuit, cercetătorii studiază roci la nivel de laborator, adică unele de mărimea pumnului. Este destul de dificil să traducă aceste descoperiri în cazul unor obiecte de mărimea unor orașe, cum sînt asteroizii.


Cercetătorii obișnuiau să creadă că cu cît mai mare este un obiect, cu atît va fi mai ușor de spart. Asta pentru că obiectele mai mari tind să aibă mai multe imperfecțiuni. Acum, aceștia au descoperit că asteroizii sînt mai puternici decît credeau și necesită mai multă energie pentru a putea fi complet sfărîmați.


La începutul anilor 2000, o echipă de cercetare a creat un sistem în care a introdus factori diverși, precum masă, temperatură sau nivel de fragilitate al unui material. Apoi, a simulat un asteroid cu un diametru de aproximativ un kilometru și l-au proiectat pentru a se ciocni direct cu un altul, un asteroid-țintă cu diametrul de 25 de kilometri. Rezultatele au sugerat că impactul ar distruge complet asteroidul-țintă.


În noul studiu, aceștia au recreat același scenariu. De data aceasta au folosit un sistem computerizat updatat. Astfel, aceștia au descoperit că un asteroid nu s-ar destrăma la fel de drastic precum observaseră inițial. După încercarea de distrugere a asteroidului, gravitația ar fi suficient de puternică pentru a atrage înapoi fragmentele desprinse. Astfel, roca ar deveni din nou completă.


„Dacă există un asteroid care se îndreaptă spre Pămînt, ar fi mai bine să îl spargem în bucățele sau să-l deviem în altă direcție? Și, în acest caz, cîtă forță ar trebui folosită pentru a-l lovi fără să îl distrugem? Acestea sînt întrebări pe care încercăm să le luăm în considerare”, a declarat Charles El Mir, autor principal al lucrării.


Descoperirile pot ajuta la crearea unei strategii, în cazul amenințării unui asteroid care ar putea lovi planeta.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load