Asasinarea lui Khashoggi: Un expert ONU critică apărarea prinţului moştenitor saudit

Asasinarea lui Khashoggi: Un expert ONU critică apărarea prinţului moştenitor saudit

Raportorul special al ONU privind execuţiile extrajudiciare, sumare şi arbitrare, Agnes Callamard, l-a criticat luni pe prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, pentru că a încercat "să se distanţeze" de moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, relatează AFP.

Agnes Callamard, care nu s-a exprimat în numele ONU, a reacţionat astfel la afirmaţiile prinţului moştenitor despre responsabilitatea în moartea lui Jamal Khashoggi, ucis la la 2 octombrie 2018 în incinta consulatului saudit la Istanbul de un comando de agenţi saudiţi veniţi de la Riad.

"Îmi asum întreaga responsabilitate pentru că aceasta s-a întîmplat sub domnia mea", i-a declarat prinţul unui reporter în decembrie 2018, potrivit citatelor reproduse într-un documentar al programului Frontline de la PBS care va fi difuzat în această săptămînă. El a ţinut să sublinieze că a aflat despre asasinat abia după ce a fost comis.

"Ce vom face, îl vom crede pe cuvînt? În cursul ultimelor 12 luni, statul saudit, diferiţi reprezentanţi ai săi au minţit comunitatea internaţională în legătură cu natura crimei, deci trebuie să îl credem pe cuvînt?", a reacţionat Agnes Callamard la întrebările AFP.

"Nu îşi asumă nicio responsabilitate personală pentru crimă, a creat o distanţă enormă între el şi crima respectivă, a scos în faţă perdele de actori pentru a se distanţa de execuţie, de ordin şi de organizarea acesteia", a insistat raportorul ONU.

Agnes Callamard, care a anchetat timp de şase luni în legătură cu acest dosar deplasîndu-se printre altele în Turcia, şi-a exprimat părerea că sînt dovezi suficiente pentru a deschide o anchetă asupra responsabilităţii prinţului moştenitor saudit. În iunie, ea a solicitat un supliment de anchetă, dar la cîteva zile după aceea a declarat că "paralizia" ONU a împiedicat identificarea responsabililor pentru asasinatul în cauză.

Prinţul moştenitor saudit a fost acuzat de implicare personală în moartea jurnalistului.

Senatul american a adoptat o rezoluţie care atribuie prinţului saudit responsabilitatea asasinatului, pe baza concluziilor CIA afirmînd că "nu există nicio îndoială" că el a "ordonat" uciderea lui Khashoggi.

După ce iniţial a negat crima, Riadul a avansat mai multe versiuni contradictorii şi susţine în prezent că jurnalistul a fost ucis în cursul unei operaţiuni a unor agenţi fără autorizaţie oficială.

Justiţia saudită l-a declarat nevinovat pe prinţul moştenitor şi a pus sub acuzare 11 persoane, reclamînd pedeapsa cu moartea în cinci cazuri.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load