COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Artefacte din epoca vikingilor, descoperite în Norvegia, după topirea gheții

Artefacte din epoca vikingilor, descoperite în Norvegia, după topirea gheții

Topirea gheții din zona muntoasă a Norvegiei a scos la iveală un munte cunoscut în perioada vikingilor pe care au fost descoperite artefacte perfect conservate, extrem de vechi și foarte valoroase.

Zona Lendbreen a intrat în atenția arheologilor locali în 2011, după ce o tunică din lînă descoperită în regiune a fost datată din secolul trei sau patru î. Hr. De atunci, gheața s-a topit considerabil și a scos astfel la iveală o serie de obiecte cu valoare istorică, precum fragmente de tricotaje, obiecte din piele, pantofi și săgeți, scrie yoda.ro.

Majoritatea dintre ele datează din anul 1000 î. Hr, atunci cînd zona era un centru comercial și un punct important de trecere.


Evenimentul a fost catalogat drept „o descoperire de vis” de către arheologi, aceștia considerînd și că fenomenul este încă un semnal de alarmă în ceea ce privește încălzirea climatică.

„Vorbim despre artefacte care stau îngropate sub gheață de peste 1000 de ani și care acum au fost scoase la iveală. Avem bucăți de textile perfect conservate, săgeți cu forma intactă, cu pana încă atașată, inclusiv cu substanța care a ținut penele împreună. Pentru noi, acestea sînt descoperiri remarcabile”, a declarat James Barrett, arheolog la Universitatea din Cambridge ce lucrează alături de echipele norvegiene.
Deși vorbim despre obiecte extraordinare, ceea ce este foarte important din punct de vedere arheologic e povestea pe care toate acestea, puse împreună, o pot spune despre trecutul omenirii și despre ființele care au locuit pe Pămînt înaintea noastră.

Mai departe, pe măsură ce creșterea temperaturilor globale continuă, oamenii de știință se așteaptă și la alte asemenea descoperiri spectaculoase.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load