Armata germană este într-o stare deplorabilă - raport

Armata germană este într-o stare deplorabilă - raport

Dacă Bundeswehr-ul ar fi fost pacientul unui spital, probabil ar fi ajuns de mult la terapie intensivă.


În cel de-al treilea raport anual al său, raportorul parlamentar privind starea armatei, Hans-Peter Bartels, prezintă o imagine dramatică a forţelor militare, pe fondul lipsei de personal şi materiale, scrie Deutsche Welle.


La finele anului trecut, nici unul din cele şase submarine nu era funcţional. În locul celor 15 fregate prevăzute, Bundeswehr-ul avea la dispoziţie doar 9.


Catastrofală s-a dovedit a fi situaţia şi-n privinţa flotei aeriene. Multe elicoptere sînt defecte aşa încît piloţii armatei germane sînt nevoiţi să se antreneze pe aparate civile. Soldaţii care pleacă în misiune peste hotare sau se întorc din străinătate sînt nevoiţi să aştepte zile întregi pentru a putea fi transportaţi. Echipamentul de protecţie lipseşte. Nu în ultimul rînd, în 2017, 21.000 de posturi de ofiţer şi subofiţer erau vacante.


Probleme trecute cu vederea


În fiecare an, raportul responsabilului parlamentar pentru starea forţelor armate aruncă o privire nemiloasă în culisele Bundeswehr-ului. De data aceasta, documentul de 120 de pagini conţine atît mărturiile soldaţilor cît şi constatările de la faţa locului ale raportorului parlamentar. Problemele nu sînt noi şi sînt cunoscute de multă vreme. Partea tristă e că n-au fost înlăturate pînă acum. De ani de zile, Bundeswehr-ul trece printr-o proces de reformare. Multe s-au început, puţine au fost duse la bun sfîrşit. Lipsesc nişte linii clare pe care armata să le urmeze consecvent, pe termen lung. În locul unei strategii viabile, se cîrpeşte pe ici, pe colo. Se gestionează lipsurile.


Raportorul parlamentar Hans-Peter Bartels nu afirmă că Ministerul Apărării sau alţi factori de decizie din sectorul militar ar fi imuni la sfaturile sale. Dimpotrivă, el laudă tendinţa de înnoire privind personalul militar, echipamentul şi finanţele armatei, pe care ministrul Ursula von der Leyen, de 4 ani în această funcţie, a insuflat-o.


Însă numai să proclami nu este de ajuns. Fiindcă schimbarea, proclamată cu atîta entuziasm, este mai degrabă tigru de hîrtie decît o realitate. De facto, menţionează Bartels în raportul său, în ultimii ani, capacitatea operaţională a trupelor germane a scăzut constant. Un raport alarmant.


Ce înseamnă toate acestea pentru Bundeswehr? sînt forţele armate ale unei puteri importante ca Germania o epavă? Ministerul Apărării se apără: în prezent, Bundeswehr-ul poate onora cu succes atît cele 13 misiuni din străinătate, cît şi răspunderea pe care o are în calitate de ţară membră a NATO. Partenerii din Alianţă nu s-au plîns de nimic. Prin urmare, imaginea publică "înfricoşătoare" a Bundeswehr-ului nu se justifică.


Prin urmare, ce este de făcut? Nu banii sînt principala problemă, ci lipsa unei bune gestionări a crizei şi a unor soluţii eficiente - cu mai puţină birocraţie, dacă s-ar putea. Faptul că toate acestea se lasă aşteptate an de an este surpinzător, dacă e să ţinem seama de numărul mare al misiunilor Bundeswehr-ului. Hans-Peter Bartels a făcut o propunere bună de care Ministerul Apărării ar trebui să ţină seama numaidecît: să se treacă la un tempo accelerat al schimbării, astfel încît unele dintre problemele menţionate în actualul raport să nu mai figureze şi-n documentul de anul viitor.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load