TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Armata americană anunță Irakul că-și pregătește forțele pentru retragere

Armata americană anunță Irakul că-și pregătește forțele pentru retragere

Armata americană a notificat luni seara Comandamentul irakian militar că va proceda la „repoziționarea” forțelor coaliției antijihadiste în perspectiva „retragerii din Irak într-o manieră securizată și eficientă”, anunță agențiile internaționale de presă citînd un document oficial transmis de un general american autorităților irakiene.

Oficialii americani s-au străduit însă ulterior să dea asigurări că decizia retragerii nu a fost luată, scrie digi24.ro.

Scrisoarea adresată de comandamentul militar american din Irak autorităţilor de la Bagdad prin care informează despre redesfăşurarea forţelor americane este autentică, dar a fost trimisă din greşeală, a declarat luni şeful Statului major american, generalul Mark Milley, informează AFP, preluată de Agerpres.


„Era o schiță (de scrisoare), nesemnată”, trimisă cîtorva lideri militari irakieni pentru că mişcările de trupe militare din Irak s-au intensificat în ultimele zile, a explicat presei generalul Milley. „A fost o greşeală făcută cu bună-credinţă”, a adăugat el.

„Prost formulată, implică retragerea. Nu asta se întîmplă”, a dat asigurări generalul Mark Milley, care a insistat că nu este planificată nicio retragere, potrivit Reuters.

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, susține că nu a fost luată vreo decizie de retragere din Irak, după ce Reuters și alte agenții de presă au relatat luni că armata americană a transmis Guvernului de la Bagdad că se va repoziţiona, în perspectiva unei retrageri în siguranţă a trupelor din Irak, relatează Mediafax.

Nu știu ce este cu scrisoarea respectivă ... Încercăm să aflăm de unde vine, ce este cu ea. Dar nu a fost luată nicio decizie de a părăsi Irakul. Punct”, a mai spus șeful Pentagonului. El a adăugat că Statele Unite își respectă angajamentul de a contracara rețeaua Stat Islamic în Irak, alături de aliații și partenerii Washingtonului.

Un oficial american aflat la Bagdad a declarat pentru CNN că a fost vorba despre o notificare referitoare la o repoziționare a trupelor dintr-un loc într-altul. Oficialul a explicat că aceste notificări sînt standard în asemenea situații. „Cu precădere, în această seară vom avea o mulțime de elicoptere care vor zbura deasupra Bagdadului și asta arată că acționăm respectînd legislația guvernului irakian”, a spus oficialul, citat de CNN sub acoperirea anonimatului.

Un alt oficial american a confirmat, pe de altă parte, autenticitatea scrisorii cu sigla Pentagonului - pe care a văzut-o și CNN - trimisă Ministerului irakian al Apărării, în care este notificată o mutare a trupelor în regiune.

Avînd data de luni, 6 ianuarie 2020, scrisoarea semnată de generalul William H. Seely, aflat la comanda operațiunilor forțelor americane din Irak, menționează: „În deplină respectare a suveraniții Republicii Irak, ca urmare a solicitării Parlamentului irakian și a premierului, CJTF-OIR (forțele coaliției anti-ISIS din Irak - n.r.) vor fi repoziționate în cursul următoarelor zile și săptămîni, pentru a pregăti o mutare ulterioară”.

Scrisoarea, subliniază CNN, nu enunță literalmente că Statele Unite își retrag trupele din Irak, dar intervine în condițiile în care SUA se confruntă cu posibilitatea ca guvernul irakian să-i ceară efectiv să-și retragă soldații din țară.

Rezoluția în acest sens adoptată de Parlamentul irakian duminică - și susținută de premier - nu are un caracter obligatoriu. Guvernul irakian este cel care, oficial, trebuie să formuleze o eventuală solicitare de retragere a trupelor din țară.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load