Arabia Saudită construiește un reactor nuclear

Arabia Saudită construiește un reactor nuclear

Primul reactor nuclear construit de Arabia Saudită este aproape gata, după cum arată imaginile surprinse de sateliți.


Reactorul nuclear al saudiților ar urma să fie terminat în următoarele luni, iar principala îngrijorare a observatorilor internaționali este că reactorul ar putea fi folosit pentru a fabrica bombe nucleare, relatează The Guardian.


Arabia Saudită aproape a finalizat construcția unui reactor nuclear lîngă capitala Riad | Foto: Google Earth


Reactorul nuclear se află la marginea capitalei Riad, iar situl a fost identificat de RObert Kelley, un fost director pentru inspecții nucleare la Agenția Internațională a Energiei Atomice.


„Aș zice că ei ar putea finaliza construcția reactorului, cu tot cu acoperiș, electricitate, într-un an”, a declarat acesta.


Imaginile din satelit arată că a fost ridicată o navă tubulară de oțel cu o înălțime de 10 metri, prin care va fi transportat combustibilul nuclear, iar lucrările de construcție se desfășoară pe clădirea din beton din jur.


Kelley spune că principalul scop al reactorului ar fi să îi antreneze pe inginerii în fizică nucleară, dar nu este exclus ca aici să fie desfășurate și activități pe care comunitatea internațională le condamnă, așa cum ar fi construirea armelor nucleare.


Însă înainte de a introduce combustibil nuclear în reactor, Arabia Saudită ar trebui să implementeze un set strict de reguli și proceduri, care presupun, printre altele, și inspecții de la Agenția Internațională a Energiei Atomice. Instituția ar trebui să se asigure că niciunul dintre materialele din reactor nu este folosit pentru dezvoltarea armelor nucleare. Pînă acum, saudiții au încercat să evite orice inspecție a reactorului.


Apariția acestor imagini din satelit cu reactorul nuclear vine în mijlocul unei lupte de putere între Casa Albă și Congresul SUA privind vînzarea tehnologiei nucleare americane către Arabia Saudită. Departamentul de energie al SUA a acordat șapte permise pentru transferul de tehnologie nucleară spre guvernul saudit, un lucru pe care Congresul încearcă să îl împiedice pe viitor.Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load