Arabia Saudită a numit, pentru prima dată, o femeie ambasadoare la Washington

Arabia Saudită a numit, pentru prima dată, o femeie ambasadoare la Washington

Arabia Saudită a numit sîmbătă, pentru prima dată, o femeie în postul de ambasadoare în SUA, în timp ce relaţiile dintre cele două ţări sînt într-o situaţie dificilă din cauza cazului Khashoggi, relatează AFP.


Prinţesa Reema bint Bandar îl va înlocui la Washington pe prinţul Khaled ben Salmane, frate mai mic al puternicului prinţ moştenitor Mohammed ben Salmane, numit ministru-adjunct al apărării. Ea va fi prima femeie care ocupă acest post-cheie al diplomaţiei saudite.


Prinţesa Reema este fiica prinţului Bandar ben Sultan, care a fost ambasador în SUA din 1983 pînă în 2005. Considerată o militantă pentru drepturile omului, ea a făcut campanie îndeosebi pentru o mai mare participare a lor în domeniul sportului saudit.


''Prinţesa Reema va fi prima ambasadoare din istoria saudită'', a scris pe Twitter fondatorul grupului de reflecţie prosaudit Arabia Foundation, Ali Shihabi, estimînd că este vorba de ''un semnal puternic pentru integrarea femeilor în guvern şi în forţa de muncă'' în regatul ultraconservator.


Numirea prinţesei survine în timp ce imaginea liderilor saudiţi a fost profund afectată de asasinarea de către un comando venit de la Ryad a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în octombre 2018 în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.


Cazul Khashoggi a pus în încurcătură Administraţia americană, care doreşte să-şi menţină alianţa strategică cu regatul saudit.


Senatul SUA consideră că Mohammed ben Salmane, alias MBS, este ''responsabil'' de moartea lui Khashoggi, care colabora îndeosebi cu cotidianul The Washington Post.


Dar Ryadul neagă categoric implicarea prinţului moştenitor, punînd în cauză responsabili de rang mai mic prezentaţi drept elemente ''necontrolate'' şi care au fost aduşi în faţa justiţiei.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load