Amenzi pentru cei care arată „lipsă de respect” fața de autoritățile din Rusia

Amenzi pentru cei care arată „lipsă de respect” fața de autoritățile din Rusia

Parlamentul Rusiei a trecut o lege controversată, care va permite amendarea sau chiar trimiterea după gratii a celor care „nu respectă guvernul sau oficialii statului”.


Criticii legii spun că aceasta amintește de legislația erei sovietice, prin care erau suprimate vocile disidenților. Actuala lege va permite amendarea cu pînă la 100.000 de ruble, aproximativ 1.350 euro, pentru postările „indecente” pe internet, care demonstrează „o lipsă fățișă de respect pentru societate, pentru patrie, pentru simbolurile oficiale ale Rusiei, Consituție sau autorități”.


Recidiviștii vor putea fi sancționați cu amenzi duble sau pedepsiți cu 15 zile de închisoare.


Alexander Verkhovski, liderul Sova Centre, care monitorizează legislația potențial abuzivă din Rusia, spune că cetățenii vor fi puși sub acuzare inclusiv pentru jigniri la adresa președintelui Vladimir Putin sau pentru glume făcute pe seama Parlamentului.


Alți experți spun că legea este suficient de vagă încît aproape orice critică din mediul online, inclusiv meme-urile și satirele, pot fi considerate drept „lipsă de respect”.


„În curînd, vom putea face glume doar șoptind în bucătărie”, a scris pe Facebook Serghei Shvakin, un avocat din Moscova.


Legea a fost inițiată de Andrei Klishas, un senator din partidul lui Vladimir Putin, care susține că „autoritățile din Rusia sînt demne de respect”. Alți parlamentari nu au primit bine vestea și l-au acuzat pe Klishas că promovează cenzura. Legea va fi promulgată de Putin în următoarele săptămîni.


De asemenea, Parlamentul a aprobat și o altă lege, inițiată tot de Klishas, care le va da autorităților puterea de a bloca paginile de internet care publică „informații lipsite de respect” sau „știri false”.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load