Alertă în Spania! Granița țării monitorizată continuu

Alertă în Spania! Granița țării monitorizată continuu

Autorităţile din Spania monitorizează frontierele pentru a se asigura că fostul lider catalan Carles Puigdemont nu se va întoarce neobsevat şi nu va prelua conducerea Parlamentului regional, a declarat, marţi, un oficial spaniol de rang înalt, relatează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.


Puigdemont a declarat recent că ar putea conduce parlamentul din Catalonia chiar dacă se află în Belgia, unde a plecat, în luna octombrie, pentru a evita să fie arestat, fiind acuzat de acte de rebeliune şi pentru rolul jucat în declararea independenţei, considerată ilegală de autorităţile din Madrid.


Luni, Carles Puigdemont a ajuns în Danemarca, ignorînd ameninţările Madridului care a declarat că va cere arestarea fostului oficial catalan, dacă acesta va părăsi Belgia.


Ministrul de Interne spaniol, Juan Ignacio Zoido, că este îngrijorat de faptul că Puigdemont ar putea încerca să se întoarcă în Spania fără a fi observat.


"Ne asigurăm, în zonele de frontieră şi între frontiere, că asta nu se va întîmpla", a declarat Juan Ignacio Zoido pentru un post de televiziune naţional.


Carles Puigdemont afirmă că este susţinut de o largă majoritate pentru a redeveni premierul Cataloniei


Fostul lider al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat, marţi, că o eventuală reîntoarcere a sa în Barcelona ar fi bună pentru democraţia din Spania, adăugînd că este susţinut de o largă majoritate pentru a ocupa funcţia de premier al Cataloniei, relatează site-ul agenţiei de presă Reuters.


În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Copenhaga, Puigdemont a precizat că ”o largă majoritate” din Parlamentul regional catalan îl susţine pentru a redeveni premierul regiunii.


”Există o largă majoritate în Parlamentul regional catalan care mă nominalizează pentru funcţia de premier. Întoarcerea mea în Barcelona ar fi o veste bună şi pentru oamenii din Catalonia care ne susţin cauza, dar şi pentru spanioli şi pentru democraţia spaniolă”, a edclarat Puigdemont.


Luni, Carles Puigdemont a ajuns în Danemarca, ignorînd ameninţările Madridului care a declarat că va cere arestarea fostului oficial catalan, dacă acesta va părăsi Belgia.


Tot luni, preşedintele Parlamentului regional catalan, Roger Torrent, a anunţat că fostul lider Carles Puigdemont a fost nominalizat pentru a ocupa funcţia de premier al Cataloniei.


Carles Puigdemont se află în exil autoimpus la Bruxelles de cînd a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcţia de şef al executivului Cataloniei.


Recent, premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat că guvernul central de la Madrid va menţine controlul direct asupra Cataloniei în cazul în care fostul lider Carles Puigdemont va fi votat din nou în fruntea guvernului regional. Puigdemont este acuzat de răzvrătire şi rebeliune de către justiţia spaniolă, fiind emis un mandat de arestare pe numele lui.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load