Alertă de tsunami! Sute de persoane evacuate

Alertă de tsunami! Sute de persoane evacuate

Un vulcan din Papa Noua Guinee a erupt pentru prima dată în istorie, iar autoritățile au emis un avertisment de tsunami și au dispus evacuarea a sute de persoane, scrie The Mirror.


Insula-vulcan Kadovar din Papua Noua Guinee au fost considerată a fi inactivă pînă pe 5 ianuarie cînd a început să erupă. Cel puțin 600 de locuitori au fost obligați să-și părăsească locuințele din cauza uriașului vulcan care a început să scuipe fum.


O evacuare în masă a fost comandată pe fondul temerilor că erupția ar putea deveni explozivă, generînd un risc de tsunami și alunecări de teren, a au transmis reprezentanți ai Observatorului Vulcanologic Rabaul (RVO).


Experții încearcă acum să înțeleagă ce a provocat perturbarea vulcanului despre care se credea că este inactiv pînă în ziua în care a început efectiv să erupă.


Întrucît nu se cunoaște nicio erupție anterioară a vulcanului Kadovar nu a existat o monitorizare a sa înainte de emisiile de cenușă.


Administratorul districtului Wewak, Ricky Wobar, a scris pe social media că situația era „critică” și se înrăutățește.


RVO a avertizat: „Datorită înălțimii insulei, sînt posibile alunecări de teren și, împreună cu natura explozivă a magmei, pot fi generate tsunami. Se pare că o fisură se poate deschide în interiorul peretelui vestic, coborînd cel puțin pînă la nivelul mării”.


Cenușa a dus la formarea unui nor care călătorește spre vest-nord-vest, au anunțat meteorologii care spun că în momentul de față este vorba doar de o emisie continuă de cenușă vulcanică. Norul format nu reprezintă încă un pericol pentru aviație, dar o schimbare a direcției vîntului ar putea afecta operațiunile de la aeroportul Wewak de pe PNG.


În luna noiembrie vulcanul Agung din Bali a erupt și sute de mii de persoane au fost evacuate


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load