Alegeri parlamentare în Italia

Alegeri parlamentare în Italia

Italia îşi alege azi Parlamentul şi este scrutinul cu cea mai mare miză din ultima vreme, pentru că de rezultat va depinde direcţia în care va merge Italia, dar şi Uniunea Europeană, în următorii ani. 46 de milioane de italieni îşi aleg astăzi Parlamentul, în cel mai aşteptat scrutin din ultimii ani.


Alegerile se desfăşoară într-o atmosferă tensionată: economia bate pasul pe loc, şomajul e ridicat mai ales în rîndul tinerilor, iar la acestea se adaugă şi problema sutelor de mii de refugiaţi din Peninsulă, scrie Digi24.


Imigraţia şi Europa au fost teme majore de campanie, iar partidele cu un discurs împotriva străinilor şi împotriva Bruxelles-ului sînt în frunte. Este scrutinul revenirii în politică pentru Silvio Berlusconi, al celei de-a doua şanse pentru fostul premier Matteo Renzi şi al afirmării pentru Luigi di Maio, noua figură a Mişcării 5 Stele.


Prima în intenţiile de vot este coaliţia de dreapta, ce îl are în frunte pe Silvio Berlusconi, care, la 81 de ani, are o revenire neaşteptată în fruntea politicii italiene. Alături de fostul premier sînt două partide radicale de dreapta.


Potrivit sondajelor de opinie, favorită este alianţa de centru-dreapta, care grupează Forza Italia a lui Silvio Berlusconi şi Liga Nordului. Coaliţia ar obţine 37 la sută din voturi şi ar fi urmată de alianţa de centru-stînga, cu aproape 28 de procente. La distanţă foarte mică apare în sondaje formaţiunea populistă Cinci Stele, care ar obţine puţin peste 27% din sufragii.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load