TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Alegeri locale în Rusia, după o vară de proteste

Alegeri locale în Rusia, după o vară de proteste

Alegătorii ruşi sînt chemaţi duminică la urne în peste 5000 de circumscripţii locale, precum şi pentru desemnarea a 16 guvernatori de regiuni şi pentru alegerea parlamentelor locale din 13 regiuni, inclusiv Crimeea.

Campania electorală a fost marcată de tulburări, în special la Moscova, unde au avut loc cele mai ample represiuni judiciare din ultimul deceniu: în urma manifestaţiilor - majoritatea neautorizate - în capitală au fost arestaţi aproape 2700 de protestatari.


Aproape la fiecare sfîrşit de săptămînă, moscoviţii au protestat vara aceasta împotriva interzicerii unor candidaturi din partea opoziţiei pentru parlamentul local. Mai mulți candidaţi ai opoziţiei au fost arestaţi pentru scurt timp; unii manifestanţi au primit pedepse mai grele cu închisoarea, iar un bărbat a fost condamnat chiar cinci ani de detenţie pentru că a instigat pe Twitter la atacuri asupra copiilor poliţiştilor.

Rezultatele votului vor fi urmărite, potrivit analiştilor, în perspectiva alegerilor parlamentare naţionale din 2021 şi vor influenţa viitorul politic al Rusiei, la începutul celui de-al treilea deceniu de cînd se află la putere preşedintele Putin, scrie Agerpres.

Pentru alegerea celor 45 de deputaţi ai Dumei (organul legislativ) din Moscova au drept de vot aproape 7,2 milioane de alegători. Parlamentul local este dominat de partidul de guvernămînt Rusia Unită şi nu s-a opus pînă acum politicilor primarului Serghei Sobianin, susţinător al Kremlinului. Cu toate acestea, niciun candidat nu se prezintă oficial din partea formaţiunii respective, care a ajuns cel mai scăzut nivel de popularitate din istoria sa.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load