Alegeri anticipate în Grecia

Alegeri anticipate în Grecia

Pentru a șasea oară într-un deceniu și pentru prima dată de cînd țara a reușit să ducă la îndeplinire cu bine planul de redresare economică, grecii sînt așteptați duminică la urne pentru a-și alege un nou guvern.


Premierul Alexis Tsipras a convocat alegeri anticipate pe 26 mai după ce partidul său de stînga SYRIZA a înregistrat o înfrîngere zdrobitoare în alegerile europarlamentare, plasîndu-se cu 10 procente în spatele formațiunii conservatoare Noua Democrație. De asemenea, principalul partid de opoziție a reușit să cîștige alegerile locale care s-au desfășurat în aceeași zi cu scrutinul european.


Urnele au fost deschise la ora 7.00 și vor fi închise la ora 19.00, primele estimări ale votului urmînd să fie anunțate la două ore de la încheierea procesului electoral, transmite euronews.


Potrivit ultimelor sondaje, Noua Democrație are un avans de 9-12% față de SYRIZA, însă rămîne de văzut dacă va putea să formeze singur guvernul sau va avea nevoie de o coaliție. Analiștii estimează totuși că liderul Noii Democrații Kyriakos Mitsotakis va reuși să obțină mai mult decît necesarul de 151 de mandate parlamentare.


Noua Democrație și SYRIZA sînt urmate de social-democrații Mișcarea pentru Schimbare (fostul PASOK), Partidul Comunist și ultranaționaliștii Zorii Aurii. Populiștii de extremă-dreaptă de la Soluția Grecească și Mișcarea Democratică în Europa 2025 (DiEM25) conduși de fostul ministru de finanțe Yanis Varoufakis candidează și ei însă nu este clar dacă vor reuși să treacă pragul electoral de 3% pentru a accede în Parlament.


SYRIZA a fost ales în ianuarie 2015 și a format o coaliție de guvernare cu populiștii de dreapta "Grecii Independenți”, promovînd un discurs și un program anti-austeritate. După numai șase luni de negocieri intense și după un referendum, guvernul a semnat un al treilea program de redresare economică, bazat pe un acord cu FMI și UE. Au urmat noi alegeri în septembrie pentru a decide dacă stînga radicală sau Noua Democrație este mai potrivită pentru a implementa memorandumul convenit cu FMI și UE, care presupunea punerea în practică a unor măsuri de austeritate.


SYRIZA a cîștigat din nou scrutinul și a guvernat alături de Grecii Independenți pînă în ianuarie 2019, moment în care partenerii de guvernare au rupt coaliția, în semn de protest față de acordul încheiat de Atena cu Macedonia de Nord.


Noua democrație, condusă de Kyriakos Mitsotakis, s-a opus la rîndul ei acestui acord prin care micul stat balcanic a acceptat redenumirea sa drept Macedonia de Nord, în schimbul sprijinului pentru integrarea în NATO și integrarea europeană. Grecia blocase acest proces revendicînd numele provinciei istorice.


Mitsotakis a anunțat că, în cazul unei victorii, nu va respecta acordul cu Macedonia de Nord și se va opune aderării acestui stat la UE.


Mitsotakis, care provine dintr-o familie de diplomați, speră să calce pe urmele tatălui său și să devină premier, în timp ce sora sa a deținut funcția de ministru de externe.


Analiștii consideră că SYRIZA a pierdut alegerile europene pentru că a pierdut de fapt contactul cu clasa de mijloc, în contextul promovării programului de redresare economică. În plus, clasa muncitoare pe care se baza partidul actualului premier pare să-și fi întors și ea spatele formațiunii, nemulțumită de măsurile guvernamentale care au afectat piața muncii. În acest context, scăderea constantă a ratei șomajului și creșterea venitului minim lunar la €650 par să nu fi fost de ajuns.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load