Ai bani? Poți închiria Staţia Spaţială Internaţională

Ai bani? Poți închiria Staţia Spaţială Internaţională

NASA vrea să facă bani începînd din 2020, la 20 de ani după Rusia, de pe urma găzduirii unor turişti în spaţiu şi a unor companii pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), din care încearcă să se dezangajeze financiar, relatează AFP.


”NASA deschide Staţia Spaţială Internaţională oportunităţilor comerciale”, a anunţat Jeff DeWit, directorul financiar al agenţiei spaţiale americane, la Nasdaq, la New York.


”NASA va autoriza pînă la două misiuni scurte cu astronauţi privaţi pe an”, a precizat Robyn Gatens, o reprezentană a NASA însărcinată cu ISS:


Este vorba despre sejururi de pînă la 30 de zile, a precizat NASA. Pînă la 12 persoane ar putea să efectueze sejururi la nordul ISS pe an. Însă fără să iasă în vid,în spaţiu.


Ei ar putea să aibă orice naţionalitate.


Însă aceşti astronauţi privaţi - cum preferă să-i numească NASA - vor trebui să fie transportaţi exclusiv de către cele două societăţi americane care dezvoltă în acest moment vehicule pentru NASA, şi anume SpaceX - capsula Crew Dragon - şi Boeing, care construieşte capsula Starliner.


Aceste societăţi îşi vor alege clienţii şi le vor factura voiajul - partea cea mai costisitoare a aventurii - cu 58 de milioane de dolari dus-întors, adică tariful facturat în medie agenţiei de către cele două societăţi pentru a-i trasporta astronauţii.


Nici Dragon şi nici Starliner nu sînt gata încă. În teorie, capsulele -concurente - trebuie să fie operaţionale la sfîrşitul lui 2019, însă calendarul depinde de reuşita mai multor teste. În 2020 ar urma, aşadar, să aibă loc cel mai devreme aceste misiuni private.


Turiştii vor plăti NASA pentru sejurul pe orbită - hrană, apă, toaletă şi întregul sistem de susţinere a vieţii la bord, dezvoltat de decenii de către contribuabilii americani.


Costul facturat: 35.000 de dolari pe noapte de astronaut priat, porivit lui Jeff DeWit.


Internetul nu va fi inclus. El va costa 50 de dolari gigaoctetul.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load