COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Afganistan: Şeful statului acceptă un armistiţiu propus de talibani

Afganistan: Şeful statului acceptă un armistiţiu propus de talibani

Afganistanul se îndreaptă spre trei zile binevenite de încetare a luptelor cu ocazia Eid el-Fitr, sărbătoarea marcînd sfîrşitul Ramadanului care începe duminică, după ce talibanii au anunţat sîmbătă un armistiţiu acceptat imediat de preşedintele Ashraf Ghani, comentează AFP, citat de Agerpres

Talibanii, care şi-au înmulţit în ultimele săptămîni atacurile sîngeroase împotriva forţelor afgane, au creat o surpriză decretînd unilateral încetarea luptelor astfel încît concetăţenii lor "să poată sărbători în pace şi bunăstare" sărbătoarea Eid el-Fitr, potrivit unui comunicat transmis de unul din purtătorii lor de cuvînt.

Conducerea insurgenţilor a ordonat combatanţilor din subordine "să ia măsuri speciale pentru securitatea compatrioţilor lor şi să nu lanseze operaţiuni ofensive contra inamicului". Aceştia se vor putea apăra însă dacă sînt atacaţi, a adăugat textul.

Este pentru prima dată cînd talibanii lansează un apel la depunerea armelor de cînd o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite i-a alungat de la putere la sfîrşitul lui 2001.

Preşedintele Ashraf Ghani s-a grăbit să accepte oferta lor. "În calitate de comandant-şef, am indicat ANDSF (forţelor naţionale de apărare şi securitate) să respecte acest armistiţiu de trei zile şi să nu se apere decît în cazul unui atac", a răspuns el imediat pe Twitter.

Ashraf Ghani a propus la sfîrşitul lui aprilie o încetare a focului cu ocazia Ramadanului, propoziţie respinsă de talibani care au calificat-o "nici raţională, nici convingătoare".

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load