COVID-19 în MOLDOVA

Afganistan: Pentagonul intenţionează să-şi reducă sub 5.000 de militari efectivele

Afganistan: Pentagonul intenţionează să-şi reducă sub 5.000 de militari efectivele

SUA intenţionează o retragere militară suplimentară din Afganistan în funcţie de progresele negocierilor de pace interafgane, astfel încît efectivele rămase să fie inferioare cifrei de 5.000 la finalul lunii noiembrie, a indicat Pentagonul, într-un comunicat emis luni, transmite AFP.


'Pe parcursul următoarelor patru luni, Statele Unite vor continua să-şi reducă efectivele militare din Afganistan pe baza situaţiei din această ţară', a indicat Pentagonul, transmite agerpres.ro.

'Traiectoria noastră actuală prevede ca numărul de militari americani în Afganistan să fie inferior cifrei de 5.000 pînă la sfîrşitul lui noiembrie', a precizat ministerul american al apărării.

'Ca întotdeauna, aceste retrageri rămîn supuse unor condiţii şi vor fi puse în practică după consultarea Congresului şi în coordonare directă cu aliaţii şi partenerii noştri din NATO', a adăugat Pentagonul, potrivit căruia 'prezenţa militară americană în Afganistan rămîne centrată pe capacităţi, nu pe cifre'.

Ministerul american al Apărării a făcut aceste precizări după ce, sîmbătă, şeful său, Mark Esper, a părut să anunţe o retragere din Afganistan.

'Vom coborî la o cifră inferioară lui 5.000 înainte de sfîrşitul lui noiembrie', declarase Mark Esper, menţionînd că Pentagonul va trebui să se asigure mai întâi că SUA nu sînt 'ameninţate de terorişti veniţi din Afganistan'.

Într-un interviu acordat săptămîna trecută site-ului de informaţii Axios, preşedintele Donald Trump evocase cifra de '4.000 pînă la 5.000' de militari 'până la alegerile din noiembrie'.

În prezent, Statele Unite au desfăşuraţi 8.600 de militari în Afganistan, conform unui acord bilateral semnat la 29 februarie, la Doha, între Washington şi talibani. În baza acordului, toate trupele străine urmează să părăsească Afganistanul în primăvara lui 2021, în schimbul unor angajamente de securitate asumate de talibani.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load