Acești muncitori vor munci mai puțin și vor fi plătiți mai mult

Acești muncitori vor munci mai puțin și vor fi plătiți mai mult

Milioane de muncitori germani vor lucra doar 28 de ore pe săptămînă după ce sindicatele care îi reprezintă au cîștigat un proces cu asociațiile patronale.


Pe lîngă scăderea orelor de muncă ei pot avea parte și de o creștere a salariilor, scrie CNN.


Sindicatul IG Metall a obținut o înțelegere fără precedent în această săptămînă oferind celor 2,3 milioane de membri o perioadă de lucru mai flexibilă și o creștere a salariilor. Începînd cu anul viitor, angajații de la mai multe firme de inginerie din Germania, printre care și Mercedes-Benz Daimler (DDAIF) sau Bosch, pot opta să lucreze 28 de ore pe săptămînă timp de pînă la doi ani, înainte de a se întoarce la săptămîna standard de 35 de ore.


Acordul a fost negociat cu reprezentanți ai peste 700 de companii din sud-vestul Germaniei, iar înțelegerea de săptămîna aceasta este de așteptat să producă efecte în toată industria germană. „Acest lucru stabilește standardul pentru toți ceilalți”, a declarat Megan Greene, economist-șef la Manulife Asset Management.


IG Metall a spus că flexibilitatea programului ar însemna că angajații pot avea mai bună grijă de copii sau de familie. În cazul celor care vor opta să lucreze mai puțin și salariul va fi mai mic. De asemenea, angajații pot opta să lucreze și peste cele 35 de ore standard săptămînal, și să obțină venituri mai mari.


Lucrătorii germani profită de scăderea șomajului și de creșterea economică puternică pentru a obține mai puține ore de muncă.


Și angajații care nu fac parte din sindicate ar putea beneficia de acest acord, deoarece toate firmele care au angajați membri ai IG Metall oferă aceleași condiții de muncă, tuturor angajaților.


Daimler a declarat că va oferi noile ore flexibile tuturor angajaților săi începînd cu anul 2019, dar a menționat că deja oferă multe opțiuni flexibile de lucru.


Bosch, care angajează 138.000 de persoane în Germania, a declarat că va oferi aceleași majorări și beneficii pentru majoritatea lucrătorilor săi germani. „Bosch are deja aproximativ 100 de modele diferite de ore de lucru pentru a asigura un echilibru optim între viața profesională și viața personală”, a declarat Simon Schmitt, un purtător de cuvînt al companiei.


Dar pentru alte companii ar putea fi mai greu de gestionat noul program. Südwestmetall – asociația patronală care a convenit asupra afacerii – a spus că a fost un compromis cu unele „elemente dureroase”. Purtătorul de cuvînt al Südwestmetall, Volker Steinmaier, a declarat că săptămîna de lucru mai scurtă ar putea duce la lipsa forței de muncă, dar el crede că majoritatea lucrătorilor vor dori să lucreze ore suplimentare pentru a face mai mulți bani.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load