A încălcat protocolul la întîlnirea cu Erdogan. Cu ce a greșit Tillerson

A încălcat protocolul la întîlnirea cu Erdogan. Cu ce a greșit Tillerson

Secretarul de stat american Rex Tillerson a avut, joi, o întrevedere de trei ore și jumătate cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în încercarea de a detensiona tensiunile dintre cele două state NATO.


Cu toate acestea, șeful diplomației Statelor Unite a încălcat protocolul și s-a prezentat la discuții fără consilieri sau translator.


Potrivit CNN, întrevederea lui Tillerson cu Erdogan a fost una neobișnuită, întrucît diplomatul american a venit fără translator sau consilieri. Cel care s-a ocupat de traducere a fost, însă, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, prezent și el la discuții.


Întrebat despre această întrevedere neobișnuită, un oficial al Departamentului de Stat america a afirmat că Tillerson „s-a mai întîlnit și altă dată cu președintele Erdogan și este mulțumit cu traducerea făcută de ministrul de externe al Turciei.”


„Ei au o relație profesională bună și puternică”, a adăugat oficialul.


Pe de altă parte, un fost oficial din Departamentul de Stat susține că Tillerson nu a respectat protocolul.


„Dacă întrevederea nu are loc în limba engleză, este absolut riscant să nu aibă cu el un translator al Departamentului de Stat, care să se asigure că mesajele lui Tillerson sînt transmise într-un mod clar și corect. În mod deliberat, el a refuzat un astfel de ajutor, deși știa că întrevederea cu Erdogan este una complet necesară și tensionată. Aceasta reflectă fie că echipa sa e prost pregătită, fie că este naiv”, a spus fostul purtător de cuvînt al Departamentului de Stat, John Kirby, pentru CNN.


Șeful diplomației americane s-a deplasat la Ankara pentru a discuta tensiunile privind situația din Siria, în contextul în care Erdogan a trimis trupe pe teritoriul sirian de teamă că YPG (n.r - miliția kurdă siriană) ar putea să-i ajute pe turcii kurzi să ceară independența. În acest context, liderul de la Ankara a amenințat că va trimite armata într-un oraș în care militarii americani ar antrena luptători kurzi. În replică, Pentagonul a avertizat asupra efectelor pe care această măsură le-ar putea avea.


Potrivit unui purtător de cuvînt al diplomației americane, care se află cu Tillerson în Turcia, secretarul de stat american și președintele turc „au avut o conversație deschisă și productivă despre beneficiile reciproce ale relației dintre SUA și Turcia.”


„Ne dorim să continuăm progresele alături de importantul nostru aliat NATO, în cadrul discuțiilor cu ministrul turc de Externe Cavusoglu, care vor avea loc vineri”, a mai spus el.


Cu toate acestea, analiștii se tem că natura „neobișnuită” a întrevederii Tillerson – Erdogan, ar putea duce la sporirea tensiunilor dintre cele două state. Anterior, Erdogan a acuzat SUA că „ar construi o armată a terorii” la granița cu Turcia. 


Întrevederea vine după ce consilierul pentru securitate națională H.R.McMaster a avertizat că relațiile turco-americane au ajuns într-un moment critic.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load