A fost prelungit arestul preventiv pentru marinarii ucraineni reţinuţi în Marea Neagră

A fost prelungit arestul preventiv pentru marinarii ucraineni reţinuţi în Marea Neagră

Un tribunal din Moscova a anunţat miercuri prelungirea cu trei luni a arestului preventiv pentru toţi cei 24 de marinari ucraineni reţinuţi în timpul incidentului naval de la sfîrşitul lunii noiembrie 2018 în Marea Neagră, informează agenţia de presă rusă oficială RIA Novosti.


Tribunalul districtual Lefortovo din Moscova a stabilit prelungirea perioadei de arest preventiv în cazul marinarilor ucraineni ‘cu trei luni pentru fiecare, pînă la data de 24 iulie 2019’.


Rusia insistă că a interceptat trei nave militare ucrainene la 25 noiembrie trecut în apele sale teritoriale din largul Crimeii, în timp ce Ucraina spune că navele au fost capturate cu tot cu marinari în apele internaţionale, după ce gărzile de coastă ruse le-au blocat trecerea prin strîmtoarea Kerci, care face legătura cu Marea Azov, o mare interioară împărţită între ruşi şi ucraineni.


Marinarii, acuzaţi de trecerea ilegală a frontierei ruse, au fost arestaţi iniţial pentru o perioadă de două luni, pînă la 25 ianuarie.


Ulterior, durata arestului preventiv a fost extinsă pe motiv că ancheta în acest caz nu a fost încă finalizată, ceea ce a provocat o condamnare pe plan internaţional a acţiunilor Rusiei.


Marinarii ucraineni reţinuţi, dintre care trei au fost răniţi atunci cînd gărzile de coastă ruse au deschis focul asupra navelor lor, se consideră prizonieri de război şi au refuzat să dea declaraţii.


Avocatul poporului ucrainean Liudmila Denisova, care a asistat la şedinţa de miercuri a tribunalului din Moscova, a declarat pentru Interfax că Rusia şi Ucraina menţin un dialog în ‘diferite formate’ pentru a aborda soarta marinarilor şi eventuala lor întoarcere acasă.


Numeroşi analişti şi oameni politici au sugerat deja posibilitatea ca marinarii ucraineni să fie daţi la schimb pentru cetăţeni ruşi deţinuţi în Ucraina.


Comentînd aceste informaţii, preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat anterior că acest schimb ar putea fi eventual decis numai după încheierea procedurilor penale împotriva marinarilor ucraineni în Rusia.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load