A fost numită metoda de a face mulțimea mai deșteaptă

A fost numită metoda de a face mulțimea mai deșteaptă

Un grup de savanți britanici și argentinieni au depistat metoda cu ajutorul căreia o mulțime de oameni poate ajunge la decizia optimă.

Observațiile savanților au demonstrat că, pentru a ajunge la o soluție optimă a anumitei probleme, mulțimea de oameni trebuie să se divizeze în grupuri mici în cadrul cărora să ajungă la un consens. Ulterior, deja în cadrul întregii mulțimi, trebuie să se organizeze votarea unică pe marginea problemei.

Savanții au ajuns la această concluzie după ce au propus unei mulțimi de 5180 de oameni să răspundă la întrebări de ordin general, spre exemplu, despre înălțimea Turnului Eiffel din Paris (Franța). S-a constatat că votarea bazată pe opiniile individuale a generat cele mai proaste rezultate, iar votarea în baza consensului la care au ajuns grupurile a cîte cinci persoane a dat rezultate bune. Totodată, discutarea a patru variante de răspuns (opinii) în cadrul fiecărui grup a fost suficientă ca în timpul votării finale să fie aleasă varianta optimă.

Autorii cercetării menționează că utilizarea discuțiilor pentru elaborarea unei opinii comune în cadrul grupurilor mici este strategia perfectă de luare a deciziilor comparativ cu cea bazată pe opiniile individuale.
 
Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load