A fost numită cauza dezastrului care a dus la pierirea în masă

A fost numită cauza dezastrului care a dus la pierirea în masă

Cercetătorii din SUA și China au descoperit că erupțiile vulcanice au constituit cauza dezastrului Permian, cea mai mare catastrofă din istoria Pămîntului. Studiul oamenilor de știință este publicat de revista Nature Communications.


Este de remarcat faptul că oamenii de știință au descoperit urme de mercur în sedimente de aproximativ 252 milioane de ani, prinse în atmosfera planetei în timpul arderii rezervelor de cărbune în care se acumulează acest metal. Împreună cu ploaia, mercurul a ajuns în mări și oceane, apoi în sedimentele marine, pe care le-au studiat experţii.


Pierirea în masă a avut loc pe așa-numita graniță Permian-Triasică acum 252 milioane de ani. Potrivit oamenilor de știință, aceasta a distrus cea mai mare parte a vieții terestre și marine înainte de apariția dinozaurilor.


Anterior, cercetătorii americani au format un lanț de evenimente care ar fi putut cauza moartea dinozaurilor de pe planetă. Oamenii de știință au descoperit că erupțiile vulcanice din Hindustan au început cu 400 de mii de ani înainte de dispariția vechilor dinozauri.


După cum au remarcat cercetătorii, schimbările în compoziția atmosferei cauzate de acest cataclism au fost agravate de căderea meteoritului Chiksuli, care a dus la moartea dinozaurilor.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load