A fost dezvăluit un secret al lui Leonardo da Vinci

A fost dezvăluit un secret al lui Leonardo da Vinci

Un studiu realizat la Florenţa dovedeşte că Leonardo da Vinci era ambidextru


Un studiu aprofundat al celui mai vechi desen cunoscut realizat de Leonardo da Vinci arată că marele artist renascentist a fost ambidextru, adică se folosea cu aceeași îndemînare de ambele mîini. 


Analiza ştiinţifică şi tehnologică a dezvăluit de asemenea o schiţă ascunsă, necunoscută anterior, a unui peisaj realizat tot de Leonardo, în spatele lucrării originale.


"Este o adevărată revoluţie în domeniul studiilor referitoare la Leonardo", a declarat directorul Uffizi, Eike Schmidt.


Constatările au fost anunţate cu o lună înainte de marcarea a 500 de ani de la moartea maestrului florentin.

Primul său desen este datat 5 august 1473 - pe cînd Leonardo avea 21 de ani - şi prezintă un peisaj cu valea rîului Arno şi Castelul Montelupo, chiar în afara Florenţei.


În partea din faţă a lucrării, cunoscută sub numele de "Peisaj 8P", potrivit numărului său de inventar, este scrisă data lucrării de la dreapta la stînga, aşa cum Leonardo da Vinci obişnuia să scrie. Pe partea din spate, un text scurt care face referire la un contract informal este scris de la stînga la dreapta.


Analiza celor două texte a arătat că ambele au fost scrise de Leonardo, confirmînd că acesta putea să scrie perfect folosind ambele mîini.


"Leonardo s-a născut stîngaci, dar a fost învăţat să scrie cu mîna dreaptă de la o vîrstă fragedă", a explicat istoricul de artă Cecilia Frosinini.


"Privind textele scrise de acesta, inclusiv în acest desen, se poate vedea că el reuşea să scrie foarte bine caligrafic şi cu mîna dreaptă", a completat ea. 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load