TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

A condus un imperiu, dar a devenit sărac peste noapte

A condus un imperiu, dar a devenit sărac peste noapte

A condus Imperiul Mali în secolul 14, era un bărbat de culoare și avea o avere mai mare decît cea a împăratului roman Augustus Caesar, estimată la 4,6 trilioane dolari.

Potrivit revistei Time, cel mai bogat om din zilele noastre, fondatorul Amazon, Jezz Bezos, cu cele 131 miliarde dolari nu se compară nici pe departe cu averea regelui Mansa Musa.

Манса Муса - правитель государства Мали в XIV веке. | Фото: j-times.ru.


Cel numit Mansa Musa, adică Regele Regilor, în dialectele locale, a venit la putere în anul 1312 peste Imperiul Mali, care se întindea pe atunci pe teritoriile Mali-ului, Ghanei, Senegalului, Sudanului şi Nigeriei de astăzi.

În momentul în care Mansa Musa a luat puterea, Imperiul Mali controla deja rutele comerciale care făceau legătura între nordul bogat în sare şi sudul bogat în zăcăminte aurifere.

Cuceritor abil, Mansa Musa a reuşit să ocupe teritoriile străbătute de fluviul Niger, incluzînd în imperiul său şi importantele oraşe Timbuktu şi Gao. Şi-a dus armatele spre nord pînă în oraşul bogat în sare Taghaza, iar spre est limitele sale depăşeau oraşul Gao pînă în teritoriul triburilor Hausa.

Strateg strălucit, Mansa Musa a mai ocupat o parte din Sudan şi a reuşit să impună pe teritoriul întregului său imperiu un sistem legislativ extrem de eficient care prevedea pedepse foarte aspre pentru orice act de violenţă şi furt. Sistemul a fost atît de eficient, încît faimosul călător musulman Ibn Batuta, care a traversat Imperiul Mali la doisprezece ani după moartea lui Mansa Musa, era uluit de siguranţa care domnea acolo la tot pasul.

Realizarea regelui Mansa Musa a avut şi un puternic succes comercial care a dus la o prosperitate fără precedent pentru imperiu. Precum toţi regii care îl precedaseră Musa era musulman, cu toate acesta s-a dovedit a fi un om extrem de tolerant într-o perioadă istorică în care toleranţa religioasă era rară.

Pelerinajul lui Mansa Musa la Mecca a intrat în istorie prin fastul şi opulenţa nemaivăzută. Popasul său în Cairo a fost unul fabulos. Curînd, vestea despre regele negru care arunca cu aur în oameni fără să se sinchisească de rangul lor, a străbătut întreg spaţiul musulman.

Cînd caravana lui Mansa Musa a poposit în Egipt, regele negru a dăruit atîta aur mulţimilor de oameni, încît a provocat scăderea preţului aurului în întreaga regiune. În Mecca şi Medina, darurile sale au destabilizat economia locală. Influxul de aur adus de Musa în inima islamului a dus la deprecierea aurului în deceniile viitoare.

Fire deosebit de generoasă, Mansa Musa s-a oferit să cumpere o parte din aurul dăruit, pentru a echilibra monedele locale. Pentru prima dată în istorie, un singur om ajunsese să controleze fără voia sa preţul aurului în întreg spaţiul mediteranean.

Dar cheltuielile sale neîngrădite și generozitatea celebră au dus în cele din urmă la declinul regatului său, scrie Mirror.co.uk.

Pe drumul de întoarcere din Egipt, a rămas chiar fără un gram de aur, plătind prețul generozității sale fără margini. Marii dregători ai regatului au început să-l critice pentru risipirea bogăției propriei țări.

După moartea lui Mansa Musa, în anul 1331, Imperiul Mali s-a destrămat treptat sub numeroase războaie civile şi atacuri din exterior.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load