2.000 de euro pentru cel care va rezolva o „ghicitoare” veche de 230 de ani (VIDEO)

2.000 de euro pentru cel care va rezolva o „ghicitoare” veche de 230 de ani (VIDEO)

Un sat din vestul Franței oferă un premiu de 2000 de euro pentru persoana care ajută la descifrarea unei inscripții vechi de 230 de ani, care a fost descoperită pe o bucată de stîncă, relatează BBC.


Pînă în prezent nimeni nu fost capabil să afle ce înseamnă cele 20 de rînduri de text, descoperite în urmă cu cîțiva ani. Mesajul misterios a fost scris pe o lespede înaltă de un metru, într-un golf din localitatea Plougastel (Bretania), la care se poate ajunge doar atunci cînd mareea e joasă.


Inscripția conține pe lîngă litere normale din alfabetul francez, litere inversate sau răsturnate. Mesajul mai conține și litere de tipul Ø după modelul celor scandinave. sînt vizibili doi ani 1786 și 1787, ceea ce înseamnă că inscripția datează de dinainte de Revoluția Franceză.


Pe stîncă au fost descoperite și două desene: imaginea unei bărci cu vele și cîrmă și o inimă sacră, înconjurată de o cruce.


Experții francezi sînt uimiți de inscripția din Bretania


Inscripția a pus probleme la toate încercările de interpretare din partea academicienior locali. Unii cred că ar fi vorba de limba veche bretonă sau bască și că cel care a scris-o era semianalfabet. Literele ar putea avea legătură cu sunete sau cuvinte așa cum el sau ea le-a auzit.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load