COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

17 zile ale coronavirusului: Cum decurge boala și care sînt simptomele

17 zile ale coronavirusului: Cum decurge boala și care sînt simptomele

Circa 99% din pacienții diagnosticați cu COVID-19 au prezentat febră mare. Mai bine de jumătate au simțit oboseală şi erau chinuiţi de o tuse seacă, iar o treime dintre ei au simțit dureri musculare şi s-au confruntat cu dificultăţi de respiraţie.

Tabloul simptomelor legate de noul tip de coronavirus sînt prezentate într-un studiu realizat la spitalul Zhongnan al Universităţii din Wuhan, China, scrie site-ul de știri HotNews.ro.

Conform studiului, în prima zi, bolnavii prezintă febră. Este posibil să simtă oboseală, dureri musculare şi să fie chinuiţi de o tuse seacă. Un mic procent din bolnavi este posibil să fi simţit o stare de greaţă cu o zi-două înainte sau se poate să fi avut diaree.

În a 5-a zi, bolnavii se pot confrunta cu dificultăţi de respiraţie, în special dacă sînt înaintaţi în vîrstă sau dacă se confruntă cu probleme grave preexistente de sănătate.

Bolnavii ajung să fie transportaţi la spital la o săptămînă de la contractarea virusului.

În cea de-a 8-a zi, bolnavii care au o formă gravă dezvoltă un sindrom de detresă respiratorie acută, ce are ca efect acumularea de lichid şi prăbuşirea alveolelor. Aceasta împiedică plămînii să realizeze schimbul de oxigen şi dioxid de carbon, iar boala poate deveni astfel fatală. De obicei, aceasta este ziua în care devine necesar aparatul de ventilaţie.

În a 10-a zi, simptomele se înrăutăţesc pe măsură ce boala evoluează, în acest punct majoritatea bolnavilor ajung la terapie intensivă. Pacienții se confruntă cu dureri puternice în zona abdominală şi prezintă o mai mare lipsă a poftei de mîncare decît cei care prezintă simptome moderate. Circa 2% din bolnavi pierd lupta cu viaţa la 18,5 zile de la infectarea lor.

În cea de-a 17-a zi, bolnavii care îşi revin după COVID-19 primesc bilet de ieşire din spital, după două săptămîni şi jumătate de boală.

Pînă acum, în Republica Moldova au fost confirmate 36 de cazuri de COVID-19, 21 fiind de import. Primul deces a fost anunţat pe 18 martie. Este vorba de o femeie de 61 de ani, revenită din Italia.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load