Ziua mondială fără tutun: cum poate contribui statul la reducerea daunelor fumatului

Ziua mondială fără tutun: cum poate contribui statul la reducerea daunelor fumatului

În 1988, Organizația Mondială a Sănătății a declarat data de 31 mai drept Ziua Mondială fără Tutun. Acum trei ani, în această zi, în Moldova a intrat în vigoare pachetul de legi antitutun, care este astăzi unul dintre cele mai stricte din Europa.


În contextul interzicerii aproape totale a fumatului în țara noastră, au început să fie promovate tot mai activ sistemele de încălzire a tutunului ca metode alternative consumului de nicotină. Unul dintre cele mai solicitate produse din această categorie a devenit IQOS, care cucereşte rapid noi piețe și noi consumatori.


Astfel, recent, în SUA, care este una dintre cele mai riguroase și pretențioase piețe în ceea ce privește calitatea produselor și grija pentru clienți, vînzările IQOS au fost autorizate oficial.


Administrația pentru Alimente și Medicamente (FAD) a studiat documentele mai bine de doi ani, a efectuat cercetări independente și a confirmat că nivelul substanțelor toxice în aerosolul eliberat prin sistemele de încălzire IQOS este cu mult mai mic decît în fumul de țigară, după cum confirmă şi studiile producătorului.


În țările UE, sistemele alternative consumului de nicotină sînt, de asemenea, promovate activ. În Marea Britanie, medicii prescriu persoanelor care doresc să renunțe la fumat să treacă la vape-uri sau la alte dispozitive. Acest lucru se reflectă şi în politicile de stat de sănătate publică și fiscală.


În Republica Moldova, heets sau rezervele pentru sistemele de încălzire a tutunului IQOS sunt incluse în categoria pentru impozitare, conform codului vamal internațional 240399900 – „Alte tipuri de tutun prelucrat și înlocuitori; tutun omogenizat și reconstituit; extracte și esențe de tutun” şi în conformitate cu țările UE, potrivit angajamentelor care decurg din Acordul de Asociere. Acestea nu sunt țigări! 


Declaraţiile din ultimul timp în Moldova precum că heets ar trebui echivalate cu impozitarea țigărilor pot fi comparate cu declarația că la autovehiculele electrice ar trebui aplicate aceleași impozite ca și la automobilele cu motor cu ardere internă, care sunt importate. Aceasta în condiţiile în care în Moldova automobilele electrice sunt importate la taxa vamală „zero”, ceea ce este logic!


Totodată, conform estimărilor noastre, anul trecut, importul de heets pentru IQOS în Moldova a constituit mai puțin de 1% din totalul țigărilor importate legal.


Dacă companiile internaționale (însă toate brandurile mondiale au surse alternative consumului de nicotină) investesc în elaborarea tehnologiilor moderne și a produselor inovatoare, atunci şi guvernele abordează cu atenție această problemă.


Însă se pare că un interes deosebit pentru egalarea țigărilor și heets-urilor îl manifestă companiile farmaceutice mondiale și producătorii de țigări clasice, care, în condițiile unei concurențe dure, se tem să-şi piardă cota de piață.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load