Verificări la Ambasada Moldovei la Moscova

Verificări la Ambasada Moldovei la Moscova

La Ambasada Republicii Moldova de la Moscova au avut loc ieri seara verificări.


Informația a fost confirmată pentru Știri.md de purtătorul de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Alexandru Roitman.


Reprezentantul ministerului a refuzat să numească motivele controlului.


Totodată, a precizat că instituția va reveni cu detalii la finalul acțiunilor.


Pe de altă parte, presa de la Chișinău a scris că verificările au loc din cauza că sediul ar fi fost folosit pe post de centru electoral al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.


Purtătorul de cuvînt al MAEIE, Alexandru Roitman, a spus că decizia nu are legătură cu situaţia privind eliberarea piloţilor moldoveni Mihai Crihana şi Lionel Buruiană, ţinuţi captivi în Afganistan mai mult de trei ani şi care acum se află la Moscova.


În acelaşi timp, experţii susţin că nu este o coincidenţă faptul că iniţiativa privind rechemarea Ambasadorului a apărut în ziua în care MAEIE a înmînat o notă de protest Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, prin care a cerut ca reprezentanţilor Guvernului RM să le fie oferit imediat acces la piloţii care se află într-un spital din Moscova. 


Analiştii consideră că acest "control intern" ţine de această situaţie.


Știri.md precizează că, recent, Ambasadorul Moldovei în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, a fost rechemat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) pentru consultări.


Rechemarea lui Neguța vine la cîteva zile de la conflictul diplomatic dintre țara noastră și Rusia, după ce delegației de la Chișinău aflată la Moscova i s-a refuzat accesul la piloții moldoveni eliberați din prizonierat în Afganistan. 


În legătură cu acest caz, ambasadorul rus a primit o notă de protest.


Andrei Neguța a fost numit prima dată ambasador la Moscova în 2009, iar trei ani mai tîrziu a fost rechemat după ce a declarat că retragerea înainte de termen a militarilor ruși din regiunea transnistreană ar pune în pericol țara noastră și întreaga regiune. 


Igor Dodon și Andrei Neguța au fost colegi de partid și de Parlament, din 2014 cînd Neguța a intrat în Legislativ pe listele socialiștilor, ca apoi în 2017 să fie renumit ambasador la Moscova. 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load