Veaceslav Platon este o persoană „aventuroasă” și „periculoasă” care așa și nu a reușit să-l joace pe Plahotniuc pe degete

Veaceslav Platon este o persoană „aventuroasă” și „periculoasă” care așa și nu a reușit să-l joace pe Plahotniuc pe degete

Ex-deputatul și omul de afaceri Veaceslav Platon condamnat la 25 de ani de privațiune de libertate pentru fraudă și spălarea banilor în proporții deosebit de mari o perioadă îndelungată nu a avut posibilitatea de a comunica cu presa. Și iată că recent el a oferit un interviu care a fost difuzat de postul de televiziune TV8 timp de trei zile. Noi am adunat cîteva dintre cele mai interesante declarații ale acestuia. Iată ce a zis Platon: 


Despre faptul cît s-a achitat pentru extrădarea lui 


„Poroșenko a emis un ordin (privind extrădarea – nota red.). El personal a controlat procesul. El și șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) Greșciuk. I s-a plătit trei milioane, nu știu exact, dacă era vorba despre trei milioane de euro sau dolari. Poroșenko nu este un idiot, el a înțeles cine sunt eu și cît va primi Plahotniuc din toate acestea. Cîte active va fura el de la mine și de la partenerii mei. Credeți-mă, este o sumă mică cu o reducere pentru prieteni. Nimeni nu a ținut lumînarea ca să verifice, dar eu cred că aceste lucruri pot fi dovedite. Doar avionul care a aterizat primul nu a adus pasagerii. El a aterizat gol și s-a ridicat în aer cu banii. Ambele avioane (primul, potrivit lui Platon, a transportat banii, iar cel de-al doilea l-a adus pe Platon după extrădare – nota red.) fac parte din parcul lui Poroșenko. Sunt numerele de înmatriculare ale acestuia. Poroșenko personal a zburat cu aceste avioane, precum și anturajul său, nu este un secret. 


Despre faptul de ce consideră extrădarea sa ilegală


„Am contestat extrădarea, procesul durează deja al treilea an. Din punct de vedere juridic extrădarea mea nu a avut loc. 


Potrivit legislației ucrainene, extrădarea poate fi efectuată doar după emiterea hotărîrii curții, dar în cazul meu nu există o astfel de hotărîre. Potrivit legislației Republicii Moldova, orice urmărire penală este posibilă doar cu consimțămîntul țării care vă predă, trebuie să fie un acord scris în acest sens. În cazul în care va fi adoptată o hotărîre că extrădarea mea a fost ilegală toate hotărîrile Procuraturii Generale a Ucrainei privind inițierea urmăririi penale pe numele meu ar trebui să fie declarate nevalabile. Dacă privim situația sub aspectul legal fără aceste presiuni, atunci eu trebuie să fiu eliberat și să mi se ofere 15 zile pentru ca să părăsesc țara. 


Despre cum a făcut cunoștință cu Plahotniuc


„Îmi amintesc foarte bine această întîlnire. Ea a avut loc în 2005, la restaurantul hotelului „Nobil”, unde au fost și Victor și Viorel Țopa. Am vorbit despre rambursarea unor credite la Victoriabank. Atunci el mi-a părut un băiat de treabă. Victor, Viorel Țopa și Vlad Plahotniuc erau parteneri și prieteni”. 


Despre faptul de ce Plahotniuc îl considera periculos


„Pentru Plahotniuc eu eram cel mai periculos, anume de aceea el a creat aceste probleme. În 2015, după ce l-a băgat după gratii pe Filat, noi ne-am întîlnit la Geneva pentru a discuta viitoarele afaceri. Noi aveam parteneri în Moldova și eu eram interesat ca ei să nu aibă probleme. În opinia mea, momentul cînd am suspendat negocierile a survenit atunci cînd Timofti nu i-a acceptat candidatura la postul de prim-ministru. 


Plahotniuc considera că în spatele acestei hotărîri stau eu. Dar eu nu aveam nimic de a face cu ea. Noi cu Plahotniuc nu am fost parteneri. El este o persoană cu care orice înțelegere nu funcționează. Ele funcționează cîteva luni, iar apoi el ori trimite descinderi, ori îi necăjește pe partenerii”. 


Despre rolul lui Serghei Iaralov


„El (Plahotniuc – nota red.) întotdeauna preferă să susțină negocieri cu Iaralov. Acesta are un rol de polițist bun. El vă ascultă, iar apoi spune ce crede despre situația concretă. Apoi transmite totul lui Plahotniuc. El niciodată nu arată că ar intenționa să facă vreun rău cuiva. El știe foarte bine să mintă. Dorința de a fura și a minte este în sînge. În cadrul ultimei întîlniri el mi-a dat asigurări că în Moldova totul va fi bine. Cu ajutorul meu el va îmbunătăți economia țării ș.a.m.d. Iaralov primea de la Plahotniuc un salariu de 50 de mii de dolari”. 


Despre cea mai mare greșeală în viață


„El (Plahotniuc – nota red.) m-a convins că va plăti fraților Țopa banii care îi va primi și va rezolva problema. Chestiunea e că Țopii au încetat să se judece în Moldova și eu am crezut că Plahotniuc și-a îndeplinit promisiunile și și-a reglat afacerile. Iar apoi, cînd m-am întălnit cu Țopii, eu mi-am dat seama că ei au înțeles că în Moldova nu are sens să te judeci și au abandonat această idee. Plahotniuc întotdeauna acționează după același scenariu. Dacă persoana cu care el este în conflict nu pleacă, aceasta se alege cu o sentință, de obicei din partea Judecătoriei Buiucani. Țopii au plecat. El a început să împartă bunurile lor. Anume aceasta a fost cea mai mare greșeală a mea – să cumpăr acțiunile Victoriabank, Banca de Economii, Asito. Este o afacere murdară și eu m-am implicat în ea”.  


Despre faptul cum i-a vîndut lui Șor 40 la sută din acțiunile BEM


„Era ianuarie-februarie 2013, cînd Șor s-a apropiat de mine. Iar noi am acumulasem pachetul de 40 la sută din acțiuni ale Băncii de Economii și am început să muncim asupra rambursării creditelor. Și iată Șor s-a apropiat cu propunerea de a cumpăra acțiunile Băncii de Economii. Noi nu am vrut. Au început să ne atace. Principalul intermediar în atacuri a fost Veaceslav Negruță. A fost organizat un atac coordonat pentru a ne face să le vindem lui Șor. Din prostie i-am spus lui Șor: 30 de milioane de dolari, deși prețul anterior era de 10 milioane. Exact peste două zile el vine și spune: „De acord”. Eu le spun partenerilor: „Băieți, 20 de milioane pe loc drept, bem șampanie!”. 


Despre aceea cum e să bei șampanie prea devreme 


„După ce m-am bucurat că am cîștigat banii pe loc drept apare Plahiș (Plahotniuc – nota red.) și spune: „Întoarce-mi acțiunile, eu ți le-am dat prea ieftin”. Eu îi spun că practic le-am vîndut și am refuzat. Iar el m-a  înăbușit din toate părțile – Centrul pentru Combaterea Corupției, Procuratura Generală etc. Prin susținerea unor negocieri dificile i-am dat lui Plahotniuc o parte – 5 milioane. Am cerut o amînare, dar Șor nu plătea, cred că intenționat, la cererea lui Plahotniuc. Și Plahotniuc a început să insiste: plătește din banii tăi. Eu i-am propus lui Ilan să pretindem că am anulat tranzacția, iar el îi raporta totul lui Plahotniuc. Într-un moment dat am comis greșeala -  i-am întors lui Plahotniuc acțiunile Băncii de Economii și el le-a vîndut lui Șor. 


Despre rolul lui Șor


„Șor mi-a dat în dar o geantă din piele de crocodil în valoare de 20 de mii de euro, iar lui Plahotniuc – un Mercedes bronat. Eu deseori am zburat cu avioanele care îi aparțin lui Șor, chiar împreună am zburat deseori. Întregul Guvern a zburat cu avioanele lui Șor: Leancă - întotdeauna, Plahotniuc, Filat. Voronin, absolut toți. Șor are talent de a stabili relații bune cu lumea. El s-a lăudat că are resurse, că a moștenit o avere întreagă de la tatăl său. Totul s-a dovedit a fi o farsă. El se plimba prin Chișinău și  lua credite. Șor trăiește în universul său, considerîndu-se cel mai deștept. Acum el e în Israel. Plahotniuc i-a luat totul pînă la ultimul sfanț. „Scrie pe mine asta, dă-mi asta”…Juridic pretențiile în legătură cu furtul miliardului pot fi înaintate doar lui Șor. Eu totuși am o dovadă a vinovăției lui Plahotniuc”. 


Despre relațiile dintre Plahotniuc și Voronin


Acest om (Plahotniuc – nota red.) a organizat devalizarea întreprinderilor publice de dimineața pînă în seară. Voronin trasa un obiectiv, iar Plahotniuc construia scheme. El a devenit un manager talentat care ulterior a luat totul. Plahotniuc de asemenea a contribuit la preluarea puterii de la Voronin. El a făcut acest lucru cu ajutorul lui Marian Lupu. Plahotniuc l-a studiat complet pe Voronin și îl învîrtea cum dorea. El a cumpărat întregul anturaj al lui și știa totul ce făcea Voronin, cine venea la el și ce se discuta. Plahotniuc i-a racolat pe toți oamenii apropiați lui Voronin - și judecătorii, și deputații. În 2008 Plahotniuc era la degetul mic al lui Voronin, acesta emitea ordine privind arestarea lui. Plahotniuc nu avea altă ieșire, deoarece știa că Voronin va scăpa de el”.


Despre aceea cum au fost sustrași banii din cele trei bănci problematice


„În prima etapă banii au fost scoși prin intermediul creditelor care se restituiau din contul eliberării noilor credite, adică un credit era acoperit cu altul. Această etapă a continuat din 2012 pînă în octombrie 2014. Cea de-a doua etapă este atunci cînd în bancă nu mai sunt bani, adică septembrie – octombrie 2014. Plahotniuc a dat ordin întreprinderilor publice și acestea contractează credite în alte bănci și aduc banii la Banca de Economii. De pe un cont pe altul – de acolo ei luau banii și îi plasau pe conturile BEM. Știu că aici au fost antrenate companiile Moldtelecom, MOldovagaz. Iaralov mi-a cerut să eliberez credite acestor întreprinderi. Ultima, a treia etapă a demarat în noiembrie 2014. Portofoliul de credite al celor trei bănci numai în noiembrie arăta șase miliarde de lei. Formal în bănci nu mai erau bani, dar existau documente privind eliberarea creditelor. Autoritățile trebuia să studieze acest fenomen, iar Compania „Kroll” a fost angajată pentru tergiversarea procesului. Compania a examinat cele întîmplate în băncile fraudate foarte superficial. Eu am încercat să cumpăr raportul „Kroll”. Am dat doar arvona. În total mi s-a cerut circa 20 mii de dolari pentru copia raportului. Banii a cerut un angajat al Procuraturii Anticorupție”. 


Despre aceea cine a furat miliardul


„Eu cred că totul au pus la cale Șor cu Iaralov. Totul ce ținea de ajustarea legislației pentru această schemă, acest lucru îl făcea Candu. El trebuia să ajusteze întreaga legislație în conformitate cu această schemă. Rolul fostului șef al Băncii  Naționale Dorin Drăguțanu în furtul miliardului este unul direct! El susține că nu avea influență, nu avea împuterniciri – aberații. El oferea garanțiile de stat și finanța. Fără Plahotniuc acest lucru nu putea să se întîmple. Atunci cînd eu l-am cunoscut pe Drăguțanu el era un om onest! Leancă este implicat total în furtul miliardului. Dar el nu conștientiza ce face Banca Națională, Leancă, Candu, Ministerul Finanțelor, administratorul Băncii de Economii – toți ei sînt complici nemijlociți. Iar comanditarul este Plahotniuc”. 


Despre faptul că putea să devină un „vot de aur”


„Mi s-a propus să trec la comuniști. Nu mi s-a spus să o votez anume pe Greceanîi, numele ei nu a fost specificat, pur și simplu mi-au spus: „Trebuie să vorbim!”. 


Despre aceea cum au fost cumpărați deputații


După arestul lui Filat toți deputații care au trecut în Partidul Democrat au fost cumpărați. Nu cunosc cîți bani a obținut fiecare din ei, dar știu sigur că ei au fost cumpărați. Lunar ei primeau plicuri cu bani – de la trei la cinci mii de euro”. 


Despre motivul revenirii lui Renato Usatîi în Moldova


„Renato Usatîi s-a întors în Moldova în urma coordonării cu Plahotniuc. Da, el declară că a revenit după ce a plecat Plahotniuc. Totodată, în Moldova sunt dosare penale intentate pe numele lui. Ceva aici se schimbă, iar eu continuu să stau în detenție”. 


Despre aceea că Dodon l-a jucat pe Plahotniuc pe degete


„Igor Dodon a avut o prestație strălucitoare, el a reușit să-l păcălească pe Plahotniuc împreună cu rușii. Și în timpul întîlnirii cu Plahotniuc Dodon a jucat un spectacol excelent! Igor Dodon juca așa cum trebuia să joc eu, dar mie nu mi-a reușit”. 


Despre faptul dacă Plahotniuc va fi extrădat


„Dacă dosarul va fi instrumentat de oameni inteligenți, dacă ei vor pune în capul mesei competența, atunci Plahotniuc ar putea fi extrădat din SUA. Acesta poate fi acuzat de devalizarea tuturor întreprinderilor publice”. 


Despre condițiile de detenție


„Un dinte, de jos, a fost dezbătut, iar alții doi, de sus, s-au măcinat. S-a întîmplat aici, în penitenciar. Mascații de la „Pantera” au avut grijă. Aceasta a avut loc în 2017. Totul s-a produs după ce am scris mai multe plîngeri la procuratură”. 


Și despre convingerea că va fi eliberat în curînd


”Curînd voi ieși la libertate. Mi se impută ceea ce nu am comis. Eu am dovezi că nu am furat nimic. Iată Șor – el a furat! Eu am cumpărat dovezile furtului miliardului, la ce preț și de la cine nu vă pot spune. Dar acest lucru dovedește că eu sunt nevinovat. În toate dosarele mele nu am văzut nici un martor al acuzării, ei nu l-au audiat pe nici un martor de-al meu. Documentele mele nu se acceptă în calitate de dovezi. În toată perioada, începînd cu 2016, cît au durat procesele mele, eu nu i-am adresat lui Șor nici o întrebare. Acum au apărut circumstanțe noi și nici un judecător nu poate să ia act de aceste dovezi. Judecătorii care au emis sentința  aveau două opțiuni: sau să mă închidă, sau să ajungă ei la închisoare. Ei au fost supuși unui presing dur. Au fost lichidați. Ei își cereau scuze, se plîngeau că nu au nici o alternativă”. 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load