Țările care, ca și Moldova, sărbătoresc Crăciunul de două ori

Țările care, ca și Moldova, sărbătoresc Crăciunul de două ori

În doar cinci țări din lume, printre care și Republica Moldova, Crăciunul este sărbătorit oficial de două ori: 25 decembrie și 7 ianuarie, informează The Economist.

În acest an, Ucraina a declarat ziua de 25 decembrie sărbătoare oficială, alături de Crăciunul ortodox pe stil vechi, de rînd cu Moldova, Belarus, Eritreea și Liban.

Dublarea Crăciunului își are originile în 1582, cînd Papa Grigore al XIII-lea a aprobat o reformă a calendarului iulian, care data din anul 45 î. Hr. Multe țări europene au adaptat repede noul sistem, în timp ce pentru altele aceasta a durat secole. Rusia a adoptat calendarul gregorian doar în 1918, după ce sovieticii au venit la putere. Dar bisericile ortodoxe ruse, sîrbe și georgiene au rămas la calendarul iulian, care acum întîrzie cu 13 zile.

Uniunea Sovietică ateistă nu a recunoscut Crăciunul ca sărbătoare oficială. Dar după prăbușire, statele succesoare au trebuit să aleagă o dată din calendar. Belarusul a refuzat să aleagă și a aprobat două Crăciunuri după independență, în 1991. Moldova a ales data de 7 ianuarie, adăugînd 25 decembrie în 2013 ca parte a vectorului european.

Liban a recunoscut Crăciunul armenesc pe 6 ianuarie. În Eritreea, tinerii sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, iar cei vîrstinici – pe data de 7 ianuarie.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load