TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Site-ul Parlamentului, mai accesibil pentru vorbitorii de limbă rusă

Site-ul Parlamentului, mai accesibil pentru vorbitorii de limbă rusă

Site-ului Parlamentului a devenit disponibil și în limba rusă. Într-un comunicat de presă al instituției se menționează că astfel va fi asigurat accesul la informații pentru minoritățile naționale și vor fi eliminate inegalitățile în raport cu anumite grupuri de cetățeni din Republica Moldova. Proiectul se înscrie în politica incluzivă promovată de conducerea legislativului pentru asigurarea șanselor egale pentru toți locuitorii țării, transmite IPN.

„Potrivit președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, accesul limitat la informație menține inegalitățile existente, perpetuînd obstacolele în realizarea efectivă a drepturile omului din diferite sfere ale vieții, se spune în comunicat.

Traducerea paginii web în limba rusă a implicat zero cheltuieli pentru bugetul public. În același timp, impactul asupra gradului de informare și acces la informații a crescut odată cu lansarea versiunii ruse a site-ului în condițiile în care, conform recensămîntului din 2014, circa 400 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au declarat că limba vorbită de obicei este rusa.

În comunicat se mai amintește că, în anul 2016, raportorul special al ONU pentru problemele minorităților, Rita Izsák-Ndiaye, a chemat autoritățile să ofere versiuni în limbile minoritare pentru site-urile oficiale. Totodată, prin decizia din 2018, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a calificat drept discriminare pe criteriu de limbă lipsa versiunii ruse a site-ului Parlamentului. Consiliul a recomandat atunci asigurarea accesibilității informației pe pagina web oficială pentru vorbitorii de limbă rusă.

„Prin lansarea versiunii ruse a paginii web, legislativul s-a conformat legii cu privire la drepturile persoanelor care aparțin minorităților naționale care stipulează că autoritățile publice sînt obligate să asigure accesul tuturor cetățenilor la informațiile oficiale de interes public”, menționează legislativul.

Site-ul Parlamentului este disponibil în limba română, precum și în limba engleză și franceză.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load