Pilotul rus s-a sinucis

Pilotul rus s-a sinucis

Pilotul avionului forţelor aeriene ruse doborît sîmbătă deasupra Siriei s-a sinucis cu o grenadă pentru a nu fi capturat, a comunicat luni Ministerul Apărării de la Moscova, transmite dpa.


Pilotul, maiorul Roman Filippov, s-a catapultat din avion sub un tiruri intense ale insurgenţilor, a fost înconjurat de aceştia şi 's-a angajat într-o luptă inegală' cu rebelii, a indicat ministerul.

'Grav rănit, atunci cînd distanţa faţă de militanţi era de doar cîteva zeci de metri, ofiţerul s-a detonat cu o grenadă. Moartea sa este o grea pierdere pentru forţele aeriene ruse' se afirmă în comunicat.

'Pentru curaj şi eroism, Ministerul rus al Apărării i-a acordat lui Roman Filippov titlul de Erou al Federaţiei Ruse', precizează aceeaşi sursă.

Avionul de atac Su-25 a fost doborît sîmbătă deasupra provinciei siriene Idlib, bastion al rebelilor în nord-vestul ţării.

Aparatele Su-25s efectuează lovituri aeriene împotriva unor ţinte insurgente în cadrul ajutorului militar acordat de Rusia guvernului sirian.

Un purtător de cuvînt al grupării rebele Hayat Tahrir al-Sham, care are legături cu al-Qaida, a declarat că avionul rus a fost doborît ca represalii pentru campania de bombardamente purtată de Rusia.

Cel mai probabil, aparatul a fost lovit în motorul din stînga cu o rachetă cu ghidaj termic trasă cu un lansator portabil, a declarat un responsabil rus de rang înalt.

Pentru a fi lovit de un sistem de apărare antiaeriană portabil, avionul trebuie să zboare relativ aproape de sol.

Este posibil ca racheta să fi fost un model sovietic Strela sau un Stinger american, a comentat şeful comisiei de apărare din Duma de Stat, generalul-colonel de aviaţie Vladimir Şamanov, citat de agenţia Interfax.

Provincia Idlib a fost vizată de cel puţin 50 de lovituri aeriene începînd de sîmbătă dimineaţa, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load