ANSA: În majoritatea localităților din țară nu se intreprind măsuri de combatere a ambroziei

ANSA: În majoritatea localităților din țară nu se intreprind măsuri de combatere a ambroziei

Deși ambrozia reprezintă un pericol, în majoritatea localităților din țară nu se intreprind măsuri fitosanitare de combatere a acestei plante. Concluzia este făcută de Agenția Națională Pentru Siguranța Alimentelor. 


Ambrozia este o plantă care creşte pe marginea drumului, terenurile neîngrijite, prin parcuri, în grădini, în culturile de cereale, de florea-soarelui etc. şi este „extrem de periuloasă pentru oameni”. În perioada august-septembrie polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.


O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.


ANSA îndeamnă populația să distrugă planta dacă o întâlnesc. De asemenea, ambrosia poate fi controlată cu succes folosind şi erbicide.


– Pentru terenurile necultivate, margini de drumuri, terasamente de cale ferată, o soluţie ar fi erbicidele totale, pe bază de glifosat sau cosirea, de preferat înaintea înfloririi, evitându-se astfel apariţia polenului răspunzător de alergii;


– Substanţele la care este sensibilă această buruiană sunt preparatele pe bază de imazamox sau florocloridon, conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor, permise pentru utilizare în Republica Moldova.


Conform legii, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să efectuieze cercetarea sistematică a semănăturilor şi a plantaţiilor, realizarea de măsuri fitosanitare în scopul prevenirii apariţiei şi diseminării organismelor dăunătoare. Cei care nu se vor conforma, riscă să fie amendați.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load