Alegeri în Găgăuzia: Al cincilea candidat a fost înregistrat cu o zi înainte de alegeri

Alegeri în Găgăuzia: Al cincilea candidat a fost înregistrat cu o zi înainte de alegeri

Comisia Electorală din Găgăuzia s-a întrunit astăzi într-o ședință extraordinară și a decis să-l înregistreze pe Vasile Aladov în cursa electorală pentru alegerea bașcanului, chiar dacă scrutinul are loc mâine, 30 iunie.


Comisia a luat această decizie după ce Curtea de Apel din Cahul a emis o hotărâre în favoarea lui Aladov. Acesta s-a plâns în instanță că membrii Comisiei Electorale Centrale din regiune au refuzat neîntemeiat să-l înscrie în cursa electorală.


Anterior, CEC din Găgăuzia nu l-a înscris pe Aladov, motivând că au fost admise mai multe ilegalități la completarea listelor de subscripție prezentate de candidat. În liste au fost identificate semnăturile unor persoane minore, ale unor cetățeni care nu există în localitățile declarate de reședință și semnături ale unor cetățeni care se iscălise deja și în listele altor candidați, lucru care este interzis de lege. De asemenea, în liste lipseau informații despre domiciliul unor semnatari.


Din cele 1816 semnături adunate de Aladov, doar 1443 au fost declarate valabile de către CEC. Pentru a fi admis în cursa electorală pentru funcția de bașcan, Aladov trebuia să colecteze 1500 de semnături în sprijinul său din partea unor cetățeni care să reprezinte 1/3 din localitățile din Găgăuzia.


Ieri, Curtea de Apel Cahul a emis o decizie în favoarea lui Vasile Aladov. Magistrații au stabilit că CEC ar fi  admis mai multe încălcări de procedură când a refuzat înscrierea candidatului.


Chiar dacă decizia Curții de Apel Cahul putea fi atacată la Curtea Supremă de Justiție, membrii CEC au decis să nu facă recursul în instanța superioară din lipsă de timp. Scrutinul electoral din Găgăuzia se va desfășura mâine. Astfel, în buletinele de vot pentru alegerile bașcanului de Găgăuzia vor fi incluși cinci candidați: Irina Vlah, Dmitri Manol, Ivan Burgudji, Serghei Cimpoieș și Vasile Aladov.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load